Fast food ürünlerin özellikle çocuk ve gençler tarafından tercih edilmesi, yetersiz ve dengesiz, sağlıksız beslenme sorununu akla getirir. Zira bu türde birçok menü, beslenme yönünden yetersiz ve dengesizdir. Fast food ürünlerin çok sık tüketilmesinin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri şöyle özetlenebilir:

Yağ ve tuz oranları yüksek
Fast food’lardaki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Bu ürünlerin sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı diğer besin öğeleri yoğunluğuna göre daha fazladır. Diyette yağdan gelen enerjinin artması başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok kronik hastalık için risk faktörüdür. Fast food ürünlerin bir diğer dezavantajı olan sodyum içeriklerinin yüksek olmasının hipertansiyon, mide kanseri ve osteoporoz riskini artırdığı saptanmıştır.

buyuk1

Salata barlar var ama…
Fast food yiyeceklerin posa içeriği düşüktür. Diyet posasının yetersizliği ise kolon, rektum kanser riskini artıran faktörlerdendir.
Fast food restoranlarda tüketilen besinler, A, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizdir. Ancak C vitamini, A vitamini ve ön öğesi olan karotenoidlerin düşük düzeylerde alımı, bağışıklık yetersizliğine, kardiyovasküler hastalıklara ve katarakt riskinin artmasına neden olur. C vitamini besinlerle alınan nitrit ve nitratların kanser yapıcı nitrozaminlere dönüşmesini önlemekte, dolayısıyla kanser oluşum riskini azaltmaktadır. Fast food restoranlarda salatalar sıklıkla çeşitli soslarla sunulmakta ve tüketilinceye kadar C vitamininde önemli kayıplar oluşmaktadır.

salata-bar

Menüye neler eklenmeli?
Son yıllarda fast food restoranlar menülerinde değişiklik yapmaya ve daha farklı seçenekler sunmaya başladılar. Fakat fast food isletmelerinde, ürünlerin hazırlanmasında, pişirilmesinde ve servisinde sağlık ilkelerine dikkat ederek müşterilere şu seçenekler de sunmalı:
- Daha çok fırında pişmiş, ızgara besinler,
- Et sandviçlerinin yanı sıra, tavuklu ve balıklı sandviç seçenekleri,
- Yağı azaltılmış salata sosları,
- Vejetaryen hamburgerler,
- Yağsız, sade yoğurt ve süt (yüzde 1 yağlı),
- Tam buğday unundan yapılmış pizza hamurları,
- Hayvansal yağ yerine bitkisel yağ kullanımı…

Katkı maddesi içeriyor


Fast food beslenmeye dahil olan kolalı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir. Aşırı kafein alımı sonucunda sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselme gibi durumlar meydana gelir. Bu tür içeceklerin fazla miktarlarda tüketimi, içeriklerindeki tanen adlı maddelerin besinlerde bulunan demiri bağlamasına ve vücutta demirin emiliminin azalmasına neden olurlar. Kolalı içeceklerin bileşiminde şeker ve asit bulunması nedeniyle diş sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Kolalı içecekler aşırı tüketildiği takdirde, sağladığı ekstra enerji nedeniyle şişmanlığa neden olabilirler.

Ayaküstü beslenmede yiyeceklere renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler gibi katkı maddeleri eklenir. Bu katkı maddeleri ürünlerde uygun şekilde kullanıldığında herhangi bir sağlık riski oluşturmaz. Ancak katkı maddelerinin uygun kullanılmaması ve bu katkı maddelerini içeren fast food ürünlerin sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırır.

katki-maddesi

Kızartmalardaki tehlike
Sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde, besinlere uygulanan hazırlama ve pişirme yöntemleri de büyük önem taşır... Derin yağda kızartma yöntemi fast food restoranlarda sıkça kullanılmaktadır. Bu yağlar kimyasal ve fiziksel değişikliklere uğramakta ve çabuk bozulmaktadırlar. Yağda kızartılmış yiyeceklerin sık tüketimi, kalp ve sindirim sistemi kanseri riskini artırır.