Yoğurdun enfeksiyonlarla savaşmaktan kan şekerini düzenlemeye kadar pek çok faydası var. Bu nedenle yoğurt 7’den 70’e herkese lazım. Dolayısıyla çocuk yaşlı herkesin günlük beslenmesinde mutlaka yoğurda yer vermesi gerek.

7

Süt ürünlerinin ana gıda gruplarından olan yoğurt yüksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, iyot, flor ve çeşitli vitaminleri içerir; besleyici ve sağlıklıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığı önler. Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastrointestinal ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerinin olduğu bilimsel araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır. Yoğurt, bağışıklık sistemine uyarıcı etki yaptığından dolayı çeşitli hastalıkların önlenmesinde güçlü bir etkendir. özellikle de yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklara karşı direnç de artmaktadır.

9

İşte az bilinen faydaları

- Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
- Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve mide rahatsızlıklarını önler.
- Şeker hastaları için yararlı bir besindir, kan şekerini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Özellikle kaymağı alınmış ve ekşimemiş yoğurt tüketimi tercih edilmelidir.
- Bağırsak düzensizliklerinin giderilmesine, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishalin tedavisine yardımcı olur.
- Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmasına ve yaşamasına engel olur.

6

Kolesterolü düşürüyor

- Kanser riskini azaltır; özellikle kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
- Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı olur, LDL yani kötü kolesterolü azaltır.
- Kanda sağlıklı asit-baz dengesini sağlar.
- Süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra laktoz hassasiyeti nedeniyle bağırsaklarda gaz problemi yaşayan kişilerde laktozu parçalaması nedeniyle gaz oluşumunu azaltır.
- Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur.
- Bağırsaklarda B vitaminlerinin üretilmesini sağlar. Suyuyla birlikte yenmelidir, suyu vitamin içerir. Süzme yoğurtta ise B vitamini kalmaz.

1

Antibiyotik kullanıyorsanız... 

- Suyuyla birlikte yenmelidir, suyu vitamin içerir. Süzme yoğurtta B vitamini kalmaz.
- Rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır, bu nedenle iyi bir uyku için idealdir.
- Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar.
- Antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla, yoğurt yemelidir.
- Midesi çok duyarlı olanlar, on iki parmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabilir. Bu durumda dikkatli tüketilmelidir.

Fazla kilolardan kurtarıyor

Bİr araştırma, düşük kalorili diyetlerine yoğurdu ekleyen ve günde üç öğün yağsız yoğurt yiyen kiloluların, yoğurtsuz diyet uygulayanlara oranla yüzde 22 oranında fazla kilo verdikleri, yüzde 61 oranında da daha fazla yağ yaktıkları tespit edildi.

8

Kadın sağlığına da iyi geliyor

- Yoğurtta bulunan laktobasiller, vajinada candida üremesini önleyerek bu mikroba bağlı vajinit oluşumunu önler.
- Yoğurdun içinde bulunan probiyotikler bağışıklık sistemini geliştirir ve kolon kanseri riskini düşürür.
- Yoğurdun içerdiği probiotik ve prebiotik maddeler kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi, oburluk ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi gelir; bağışıklık sistemini de güçlendirir. Laktoz ise sindirimi kolaylaştırır.