Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması olarak açıklanan kabızlık pek çok kişinin sıklıkla yaşadığı önemli bir sorun. Peki bu dertten kurtulmak için neler yapabiliriz? İşte yanıtları...

buyuk_2

Üç çeşidi var


Kabızlık üç temel tipe ayrılır. Birincisi; merkez sinir sistemi bozukluğuna bağlı olarak oluşan kabızlıktır. Sinir sistemiyle ilgili bir hastalıktan, stresle ya da ilaç kullanımından kaynaklanan dışkılama uyarısı yokluğu ya da düzensizliğinden kaynaklanır. İkincisi; dışkılama refleksinde bozukluğa bağlı olarak oluşan kabızlıktır. Hemoroit, apse, daralma gibi bağırsak lezyonlarına, bağırsak yumuşatıcılarının yanlış kullanımına, karın içi organlarının iltihaplanmasına, vücuttan genel su kaybına bağlı dışkı miktarında azalma sonucu ortaya çıkabilen bir durumdur. Üçüncüsü de mekanik kabızlıktır. Genel sıvı kaybının yanı sıra, dışkının içerdiği su ve dolayısıyla hacmi azalır. Bir diğer neden de bağırsak kaslarının ya da istemli karın kaslarının zayıflaması olarak sayılabilir.

sebepleri

Sebepleri


Yanlış beslenme, egzersiz yapmamak, stres ve depresyon, seyahat, ateş, uzun süren yatak istirahati, karın ameliyatları, yıpratıcı hastalıklar, gebelik, sakinleştirici, mide asidini giderici ve kalsiyum içeren ilaçlar, alüminyum, Alzheimer, Parkinson, omurilik zedelenmesi, felç gibi sinir sistemi hastalıklarında, fazla alkol ve kafeinli içeceklerin tüketimi, laksatif ilaçların uygun olmayan kullanımı da kabızlığa yol açar. Kabızlık kimi zaman kanser habercisi de olabilir… Rektal kanama, istemsiz kilo kaybının kabızlığa eşlik etmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

nelere-dikkat-edilmeli

Nelere dikkat edilmeli?


- Su tüketimi artırılmalı.
- Kuru erik, incir ve kayısı tüketilmeli.
- Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı.
- Bitki çayları içilmeli.
- Süt ve yoğurt grubu unutulmamalı.
- Beslenmede keten tohumuna da yer verilmeli.
- Fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler tüketilmeli.