Kabızlık, sindirim sisteminde yaşanan sorunlar, düzensiz beslenme, su eksikliği nedeniyle haftada üç kereden az tuvalete çıkma, dışkının sert ve kuru olması durumudur. Besin lifi içeren sebze ve meyvelerden bol miktarda tüketmek, günde en az sekiz bardak su içmek dışında kabızlığa yol açtığı bilinen çikolata, kahve, kola, muz gibi gıdalardan uzak durmak şikayetlerinizi azaltır. 10 günden uzun süren kabızlık için doktora görünmeniz tavsiye edilir.

buyuk2

Çikolata: Düşük lif ve yüksek şeker içeren işlenmiş çikolata, kabız yapan yiyeceklerin ilk sırasındadır.

nelere-dikkat

Beyaz ekmek: Az oranda lif içeren işlenmiş beyaz ekmek kabızlık şikayeti olanlara önerilmez. Beyaz ekmek dışında işlenmiş buğday, çavdar ve arpa ürünlerinden bağırsak hareketi sağlamak için kaçınmak gerekir.

buyuk

Peynir ve dondurma: Yüksek oranda şeker ve yağ içeren bu tür süt ürünleri kabızlık yapabilir. Yağlı peynir ve şekerli dondurma dışında puding, şekerleme tüketimi kabızlık döneminde azaltılmalıdır.

2-kahve-shutterstock_349884725

Kafein: Kafein içeren kahve, kola, çay gibi içecekler kabızlığı artırır. Bunun nedeni kafeinin vücudu susuz bırakması ve sindirim için gereken suyun sağlanamamasıdır.

cips

İşlenmiş yiyecekler: İşlenmiş gıda tüketenler daha sık kabız olur. Bunun bir nedeni de, pizza, patates cipsi, konserve gibi hazır gıdaların hazırlanırken sindirime yardımcı olan liflerin çoğundan arındırılıyor olmasıdır.

Nasıl beslenmeliyiz?


Yiyip içtiklerinize özen göstermemiz, kabızlık gibi pek çok sağlık sorununun çözümünde etkilidir. İşte kabızlığı engelleyen besin listesi...

su

Su: Su, sadece vücudunuz için gerekli mineralleri sağlamakla kalmıyor; bağırsakların çalışması ve dışkının yumuşaması için gereken sıvıyı da sağlıyor. Burada dikkat edilmesi gereken, suyun gazlı içecekler, çay ve kahveden alınmaması ve sadece su olarak tüketilmesi.

nasil-beslenmeli

Meyve ve meyve kurusu: Bazı kişilerde üzüm ve erik suyu bağırsakları yumuşatarak kabızlığın giderilmesine iyi gelebilir. Genel olarak erik ve üzüm başta olmak üzere kurutulmuş meyveler yüksek oranda besin lifi içerdiğinden, kabızlığa karşı tüketilmesi önerilir.

kuru-fasulye

Fasulye ve baklagiller: Lif bakımından zengin fasulye ve baklagiller bağırsakları yumuşatır ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Fazla tüketimi gaz ve şişkinlik yapabileceğini unutmadan günlük beslenmenize bir miktar nohut, barbunya veya fasulye ekleyebilirsiniz.

enginar

Lif içeren sebzeler: Koyu yeşil yapraklardan hazırlanmış, sossuz ve az yağlı salataların düzenli olarak tüketilmesi sindirim sisteminin ihtiyaç duyduğu lifi sağlar. Pek çok kaynakta brokolinin bu lifler bakımından zengin bir sebze olduğu belirtilir ancak aynı oranda gaz da yapabilir. Havuç, Brüksel lahanası, enginar da kabızlığa karşı kullanılan sebzeler arasında yer alır.

kepekli

Tahıllar: Özellikle buğday, yulaf kepeği ve kepekli tahıllar sindirime yardımcı olarak kabızlığa iyi gelir. Tahıllardan, mısır unu ve çavdarı da kullanabilirsiniz ancak işlenmemiş olmasına dikkat edin.

misir

Tuzsuz ve yağsız patlamış mısır: Mısır, hem iyi bir atıştırmalık olarak hem de kabızlığa karşı kullanılabilir.