11

Bazı yiyecekler midenin boşalma süresini uzatarak, bazıları şekeri dengeleyerek, bazıları da doygunluk hissi vererek acıkmayı geciktirir. Oruçluyken uzun süre tok kalmak için sahurda bu besinleri tüketmeyi unutmayın…

10

Çörekotu

SAHURDA öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu zindelik de verir. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu kilo kontrolünüzü sağlarken, mide ve bağırsak sisteminizi de olumlu yönde etkiler.

6

Esmer buğday

MAGNEZYUM, B vitamini ve manganez yönünden zengin olan bu besin, güçlerinin artması için Çin ordusu tarafından sıkça tüketilmiştir. Bilimsel çalışmalar, esmer buğday tüketen deneklerin beden yağ yüzdelerinin düştüğünü, sağlıklı yağ oranlarına doğru yol aldıklarını göstermiştir.
E vitamini, selenyum, fenolik asit ve kolesterol düzeylerini düşüren flavonoitlerce zengin olan esmer buğday ramazanda bol bol kullanılabilir.

11

Kuru fasulye

Günümüzden 7 bin yıl önce yetiştirildiği bilinen fasulye, ramazanda kilo kontrolü sağlamak için en büyük yardımcılardandır. Bilimsel çalışmalar, baklagil tüketen bireylerin kan şekeri kontrolünün daha iyi olduğunu ve baklagillerin tokluk hissi sağladığını ortaya koymuştur. 1999-2002 yıllarını arasını kapsayan Ulusal Sağlık ve Beslenme Sınama Araştırması’nda, fasulye tüketen bireylerin tüketmeyenlere oranla daha iyi kilo kontrolü sağladıkları belirlenmiştir. Ramazanda fasulye tüketiminizi, ana yemeğin yanında bol mevsim yeşillikli kişi başı bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek de yapabilirsiniz.

3

Muz

Sahurda doğru miktarda meyve tüketin çünkü triptofan aminoasidi fazla olan bu besinler iştah azaltıcı özelliğe sahiptir. Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Bezelye, fıstık, fasulye gibi albümin bakımından zengin besinler tüketerek iştahınızı azaltabilirsiniz. Sahurda tüketeceğiniz iki-üç porsiyon meyve sizi rahatlatır. Kan şekerinde hızlı iniş-çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerdendir.

5

Kefir

ZENGİN mineral ve vitamin içeriğiyle kefir, sıcak yaz günlerinde sıvı alımını artırmak için kullanılabilecek serinletici bir içecektir. Kefir, bağışıklık sistemini güçlendirir, mide-bağırsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon ve kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

1

Tarçın

Bir tutam tarçın tüketmek bile yemek sonrası insülin tırmanışını engelleyip açlığa son verir. Ramazanda kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra trigliserit ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi isteniyorsa düzenli olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir. Sahurda içeceğiniz içine bir çay kaşığı tarçın eklenmiş bir su bardağı yarım yağlı süt ertesi gün daha rahat oruç tutmanızı sağlar.