Ramazanda vücut direncinin düşmemesi ve metabolizmanın hızlı çalışması için bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli şekilde tüketmek gerekiyor...

8

İftar sofrasında ani ve fazla miktarda besin tüketmek, kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine neden olur. Bu durum nedeniyle genelde iftar sonrasında kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz. Ayrıca açlık durumunun uzun süre devam etmesi baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya eğilim, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik, ekşime gibi sorunlara neden olur. Bu etkilerin görülmemesi ve sağlıklı bir Ramazan geçirmek için bazı noktalara dikkat edilmesinde fayda var...

5

Dört öğün…

Ramazanda bir öğün, kahvaltı olarak düşünülen sahurdur. İftar ise ikiye bölünmelidir. İftarın birinci bölümünde, kan şekerini çabuk etkilemekten kaçınılacak besinler tüketilmelidir. Bu öğün, öğle yemeği mantığında olmalıdır. Bir öğünün ardından bir saat ara vererek esas akşam yemeği yani iftarın ikinci bölümü yapılmalıdır. Bu sefer ana yemek mantığında besin tüketilmelidir. Gece yapılacak ara öğün de, dördüncü öğünü oluşturmalıdır. Bu şekilde az ve sık yeme mantığı az da olsa uygulanabilir.

1

Sıvı alımı artırılmalı

Sıcak mevsimlerde tutulan oruçla birlikte vücut daha fazla su kaybeder. Bu açıdan dikkat edilmesi gereken ilk nokta sahur ve iftarda yeterli sıvı almaktır. Sıvı tüketimini artırmak için iftarda çorba tercih edilebilir. Gün içinde susuz kalınacağından iftar ile sahur arasında sıvı ihtiyacı çok iyi karşılanmalıdır. 2-2.5 litre su içilmeli, ayrıca ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalıdır. Sade veya naneli ayran içmek oruç sonrası tansiyonu dengelemesi açısından fayda sağlar.

7

Muhteşem üçlü: Demirhindi, taze Hindistan cevizi ve zerdeçal

Demirhindi, ülkemizde daha çok şerbetiyle tanınır. Susuzluğu kesmesi, ferahlık hissi yaratması, ateş düşürmesinin yanı sıra antioksidan ve kilo verdirici etkinliği en bilinen özellikleridir. Şerbeti de enerji verir. Özellikle ramazanda vücut enerjisinin korunmasında önerdiğim bir meyvedir. Taze Hindistan cevizi ise tok tutma özelliğinden dolayı ramazan ayında tüketilebilir. Diyetlerde ise ara öğün olarak kullanıldığında açlık hissini yok eder. İçeriğinde antioksidan bulunan şifa kaynağı taze zerdeçal, çaylarda ve içeceklerde, tadını ve sosunun kıvamını daha iyi bir duruma getirmek için ise yemeklerde tüketilebilir.

6

Nasıl beslenmeli?

Yemeğe çok sıcak ve çok soğuk olmayan, hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve ve sütlü tatlılar tüketilebilir.