Hemen herkes zaman zaman şişkinlik hisseder. Bunun tek nedeni fazla yemek değildir. Vücudunuz su tutuyor olabilir, yediğiniz bir şey sizde bu etkiyi yapabilir veya arkasında bir sağlık sorunu yatabilir…

13

Hızlı yemek

Ne kadar hızlı yerseniz yuttuğunuz hava da o kadar fazla olur. Tıpkı gazlı içeceklerdeki gibi, bir kez havanın bağırsağınıza geçmesi şişkin hissetmenize neden olabilir. Midenizin beyninize doyduğunu söylemesi 20 dakika sürer. Bu nedenle de beyniniz mesajı almadan önce kendinizi şişkin ve rahatsız edici hale gelecek kadar doyurabilirsiniz.

8

Gazdan mı kaynaklanır? 

Çoğu kişi gaz nedeniyle şişkinlik yaşadığını düşünür. Bu durum sağlık durumuyla ilgilidir. Bağırsak sendromu ve hemoroit bu soruna neden olan problemlerdir. Sık sık gazınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

5

Aşırı karbonhidrat tüketiyorsanız…

Karbonhidratlar vücudunuzun hızlı bir şekilde kullanabildiği bir yakıt gibidir. Ancak bir anda fazla karbonhidrat almak, vücudun su tutmasına neden olabilir… Beyaz ekmek, şekerlemeler, hamur işleri ve meyve suları neredeyse anında kana karışır.

1

Süt ve süt ürünleri

Vücudunuz laktoz adı verilen süt şekerini kolaylıkla sindiremiyorsa, gaz, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. Genellikle ciddi değildir ancak böyle durumlarda süt ürünlerinden kaçınmak iyi bir fikirdir.

9

Fruktoz

Bu bir çeşit şekerdir ve vücudunuzun bu şekeri parçalaması zordur. Bu durum gaz, şişkinlik ve ağrıya yol açabilir. ‘Yüksek fruktozlu mısır şurubu’ adı altında gıdaların birçoğunda özellikle de meyve, bal, soğan ve sarımsak gibi besinlerde doğal olarak bulunur.

10

Çölyak hastalığı

Bu hastalık, vücudun bağırsaklara yüklenerek glütene (buğday, arpa, çavdar ve birçok hazır ambalajlı gıdada bulunan bir protein) tepki vermesidir. İshal ve kilo kaybına neden olabilir. Tedavisi yoktur ancak glüten içeren besinlerden uzak durarak etkilerini en aza indirebilirsiniz.