Tiroit hastaları doktor kontrolünde uyguladıkları ilaç tedavisinin yanı sıra yaşamları boyunca tüketecekleri yiyeceklerin çeşit ve miktarına dikkat etmeli...

buyuk

Hangi sorunlar yaşanır?

Boynunuzun tabanında oturan küçük, kelebek şeklindeki tiroit bezi; metabolizmanızı, sıcaklığınızı, kalp atışını ve daha fazlasını düzene sokmanıza yardımcı olur ve eğer düzensizlik başlarsa bunu fark edersiniz. Düşük aktif bir tiroit-bez yeterli tiroit hormonu (TH) üretemediğinde- kilo alma, halsizlik, depresyon ve soğuk duyarlılığı artırabilir.

hangi-sorunlar

Öte yandan, aşırı aktif bir tiroit vücudunuz çok fazla TH ürettiğinde ortaya çıkar ve ani kilo kaybına, düzensiz kalp atışlarına, terleme ve sinirlilik sorunlarına neden olabilir. Genetik, bağışıklık sistemiyle ilgili bir durum, stres ve çevresel toksinler tiroit nedeniniz olabilir. Böylece diyetiniz, tamamen kontrol edebileceğiniz bir faktör olduğundan birtakım besinlerle bunu daha iyi hale getirebilirsiniz.

nasil-beslenmeli

Nasıl beslenmeli?

Zayıflama sürecinde de en fazla karşılaşılan ve yaygın olarak gözlenen tiroit rahatsızlıklarında beslenme büyük önem taşır. Tiroit hastaları doktor kontrolünde uyguladıkları ilaç tedavisinin yanı sıra yaşamları boyunca beslenmelerine de dikkat etmek durumundadırlar. Tiroit bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla tüketmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroit bezinin iyi çalışmasını sağlar. Özellikle haftada iki defa yağlı balık yiyerek omega 3 yağ asitlerinden yeteri kadar alınmalıdır. Unlu ve nişastalı gıdaları azaltmak gerekir. A, C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminleri alanlarda tiroit kanseri daha az görüldüğünden bol sebze ve meyve yenmelidir. Hindistan cevizi, balık ve keten tohumu da tiroit bezinizin daha iyi çalışmasını sağlar.