Çoğumuz ihtiyacımızdan fazla tuz alıyoruz. Tuzu kesmek için de masanızdaki tuzluğu uzaklaştırmaktan daha fazlasını yapmalıyız. Yani yediğimiz gıdalara dikkat etmeliyiz. Zira hiç ummadığınız gıdalar gizli tuz deposu olabilir!

fast-food

Dondurulmuş Hazır Yemekler


Evet hızlılar, evet kolaylar ama fazlaca sodyum yüklüler...
İpucu: Bu ürünlerin ‘light’ olanları daha az tuzlu olabilir ama yine de garanti değildir. Ürün etiketlerini iyi okuduğunuzdan emin olun. Light olması sadece yağı azaltılmış olması anlamına da gelebilir.

disarda-yemek-yerken-dikkat

Konserve Sebzeler


konserve-sebze

İçeriğinde genellikle koruyucu, sos veya ekstra sodyum ekleyebilecek çeşniler vardır. İpucu: Konserve sebzeleri iyice durulayın veya ‘tuz eklenmemiş’, ‘düşük sodyum’ yazan etiketleri arayın.

Paketli Şarküteri Ürünleri


İki dilim paketli salam 362 miligram sodyum içeriğine sahip olabilir.

Çorba


Çorbalar sodyum ile yüklenmiş olabilirler. Bir fincan tavuklu şehriye çorbasında, 831 miligram sodyum olabilir.
İpucu: Sevdiğiniz çorbaları kendiniz yapın.

Aromalar ve Soslar


ketcap

Bir yemek kaşığı soya sosu 1,005 miligram sodyum bulundurabilir.
İpucu: ‘Düşük sodyumlu’ soya sosu bile çok miktarda sodyum içerebilir. Daha az tuza sahip, sirke ve limon suyunu tercih edin.

Baharatlar ve Lezzet Katıcılar


Yemeğe baharat eklemek kolay bir yol olabilir. Ama konserve jalapeno biberi (1/4 kap) yaklaşık 434 miligram sodyum içerir.
İpucu: İşlenme sürecinde kullanılan sodyumu atmak için biberi doğal haliyle kullanın.

Soslar da sayılıyor!


Yemeklere eklediğiniz ketçap, mayonezin tuzsuz olduğunu düşünmeyin.
Ketçap
(1 çorba kaşığı) = 154 miligram
Kapari
(1 çorba kaşığı) = 202 miligram
İpucu: Sodyum içermeyen versiyonları arayın.