CHP, “Herkes İçin Adalet Yürüyüşü” ile yakaladığı gündem belirleme önceliğini yine AKP’ye kaptırdı.
Bunun doğal sonucu olarak da AKP itham edip saldırmaya, CHP ise kendini savunmaya başladı!
Son örnek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alman Focus Dergisine verdiği demeç!
İktidar sözcüleri ve yandaş basın günlerdir, bu röportajdaki sözleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na saldırıyor ve onu Türk turizmini baltalamakla suçluyor.
CHP’liler ise liderlerinin turizme zarar verebilecek bir konuşma yapmadığını, sözlerinin çarpıtıldığını söyleyerek onu savunuyor.
Hemen belirtelim; hiçbir yurtsever, ülkesinin turizm gelirlerinin azalmasını ve bu nedenle ekonominin zarar görmesini istemez. Söylem ve eylemleriyle aksini yapana şiddetle karşı çıkar.

* * *

Peki Türk turizmi ne durumda?
Gerek turist sayısı, gerekse turizm gelirlerinde ciddi oranda azalma var mı?
Bu konuda yorum yapabilmek için uzman olmaya gerek yok. En güvenilir kaynaklardan biri olan TÜRSAB’ın (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) verilerine bakmak yeterli.
TÜRSAB’a göre kayıp var, hem de çok ciddi boyutlarda var...

* * *

Şimdi de “Bu büyük kaybın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun tartışılan röportajıyla bir ilgisi olabilir mi” sorusuna cevap arayalım:
Bu köşenin değerli okurlarından birinin TÜRSAB verilerinden yola çıkarak yaptığı analize göre; 2010-2014 arasında turist sayısı ve turizm gelirlerinde istikrarlı bir yükseliş gözlemlenirken tablo, daha sonraki yıllarda negatife dönüşüyor. Hem turist sayısında, hem de bırakılan parada süratli bir düşüş başlıyor.
Zira 2015 yılında Rus savaş uçağını düşürmemizle patlayan kriz, turist sayısını ve gelirimizi düşürüyor!
Suriye krizinin ülkemize yansımalarının ve tırmanan terör saldırılarının oluşturduğu korku atmosferinin yanı sıra, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimi de turizmimize ağır darbe vuruyor.
Bir bölümünü sıraladığım nedenlerle turizm gelirlerinde ürkütücü bir azalma oluyor.
2014 yılanda 34 milyar dolar olan toplam gelir, 2016’da 22 milyar dolara düşüyor.
Yani 2014-2016 arasındaki gelir kaybımız 12 milyar doları buluyor!..
İktidar mensuplarının Anayasa Referandumu sürecinde Almanya ve Hollanda’ya yönelik sert söylemleri nedeniyle 2017 turizm bilançosunun da 18-20 milyar dolarlık bir açıkla kapanması bekleniyor.

* * *

Bakın Bodrum’a, Marmaris’e, Didim’e, Fethiye’ye...
Dünyanın her yanında “turizm cenneti” denilen bu güzelim yurt köşelerimizin şu günlerde, İskandinav ülkelerinden, İngiltere’den, Orta Avrupa’dan gelen turistlerle dopdolu olması gerekiyordu.
Oysa parmakla gösterilecek kadar azalmış durumda.
Didim’de, Marmaris’te ve Fethiye’de yazlık ev alarak yılın yarısını burada geçiren yabancılar da satıp kaçma derdinde...
Bunları yazarken bir yurtsever olarak yüreğim yanıyor.
Ama beş parasız Rus ve Arap turist sayısını artırarak turizm gelirlerinde patlama yaratılamıyor!
Kemal Kılıçdaroğlu’nu günah keçisi yapmakla da!..
Aynaya bakıp, yanlışlarla hesaplaşmak, turizmi ekmek kapısı yapmış çok sayıda işletmenin iflas edeceğini görmek gerekiyor!..