Bunu ben söylemiyorum, AKP’li, Cumhurbaşkanı söylüyor...
Konuyu baştan alayım; Asrın liderimiz, dün Saray’daki Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Şehircilik Şurası’nda şahane bir konuşma yaptı... Ben izleyemedim maalesef ama yazıya dökülmüş hali bile gözlerimi yaşartmaya, kalbimi bir kuş misali çarptırmaya yetti..
Asrın liderimiz zihinsel yozlaşmanın menfi etkisini en çok çarpık şehirleşmede gördüğümüzü anlattı mesela... Sonra sözü kendi belediye başkanlığı dönemine getirip şöyle dedi:
- 94’te göreve geldiğimde ne yazık ki, İstanbul’da gecekondu sayısı 640 bindi. İstanbul’un nüfusu da o zaman 8 milyondu. Görevi bıraktığımda gecekondu sayısı 110 bine düşmüş, bunların içinde kaçak yapılaşma da ayrıca var...
Büyük başarı tabii! Ufak bir soru çıkıyor tam bu noktada ortaya; yerine ne koydunuz?.. Birazdan yanıtını bu büyük şahsiyetin sözleriyle vereceğim; ancak kendisinden sonra ne olduğunu anlattığı bölümü atlamayalım:
- O günden bugüne ne yazık ki gerek gecekondulaşma ve gerek kaçak yapılaşma devam ediyor!..
İşte burada bir tuhaflık var; Cumhurbaşkanı görevi bıraktıktan sonra sanki bir başka patinin görevi devraldığı gibi bir izlenim yaratıyor... Halbuki İstanbul 94’ten bu yana kesintisiz olarak neredeyse 24 yıldır AKP’li belediyenin elinde!.. Üstelik en büyük projeler bizzat kendisi tarafından helikopterden talimatla hayata geçti!.. Üçüncü köprü, yeni havalimanı gibi devasa projeler onun emriyle yapılmadı mı?..
İstanbul’un yüzlerce yıllık silueti hem de en yakın arkadaşı tarafından dikilen çirkinlik abidesi süper gökdelenlerle bozulmadı mı?.. Hatırlayacaksınız şöyle demişti o zaman:
- Tıraşla şu gökdelenleri dedim, yanaşmadı ben de küstüm!..
Küstüğü arkadaşı, daha geçenlerde tüm giderlerini üstlenip “Recep Tayyip Erdoğan” adının verildiği imam hatip okulunun açılışını Cumhurbaşkanı ile birlikte yapmamış mıydı?!.
- Anlaşılmaz işler vesselam...

“Manhattan’ın nesi var?”


İstanbul’da yaşanan sel felaketlerini, Ayamama Deresi’nin defalarca taşarak, Basın Ekspres yolunu dahi azgın bir nehir haline getirerek bir çok cana mal olduğunu da bir tarafa not etmeyi unutmayalım!..
Asrın liderimiz daha geçenlerde “İstanbul’a ihanet ettik” dememiş miydi? Yoksa bu bir halüsinasyon muydu?!. Neyse biz yine o şahane konuşmaya dönelim; Cumhurbaşkanı metropollerden söz ederken çok çarpıcı bir örnek verdi, New-York’un kalbi Manhattan’ı yerin dibine soktu, çıkarmadı orada bıraktı:
- Amerika’nın Manhattan’ı var. Tamam da Manhattan’ın nesi var? Yazın o aydınlık günlerinde bile bir karanlık dünyaya girersiniz. Aydınlık yok. Günümüz şehirleri insana huzur vermiyor. Beton, beton, beton. Orada ruh yok. Huzur yok...
Manhattan’da bir yıl kadar yaşadım. Gerçekten devasa gökdelenler diyarı denilebilir. Bir tarafı Hudson nehri, diğer tarafı East (Doğu) Nehri, uzun ince bir adadır. Tam ortasında, yeşilin her tonunun, göletlerin bulunduğu 3382 dönümlük 1 kilometre genişliğinde, 4 kilometre uzunluğunda Central Park yer alır. Bir ucu Harlem’e, diğer ucu ise Financial District denilen finans merkezine dayanır. Simgeleşmiş yapıları, müzeleri, kültür merkezleri ile meşhurdur...
- Ben Manhattan’da hiç karanlıkta kalmadım valla!..

24 yıl sonra huzur ancak mezarda!..


Asrın liderimiz, metropoller, teknoloji, beton konusundaki aydınlatıcı, bilgilendirici konuşmasının bir yerinde “İstanbul ve yeşil” mevzusuna da temas etti tabii...
Bu konuda ki engin bilgisini biz fanilerle paylaşırken acıklı örnekler de verdi doğal olarak; Mesela “Yeşillik arıyorsanız mezarlıkların olduğu yerde bulursunuz!” dedi... “İstanbul’da selviyi bulacaksan Karacaahmet Mezarlığı’nda bulursunuz. Onun dışında bulamazsınız” bile dedi!.. Ama son cümlesi gerçekten müthişti:
- Bizim kültürümüzde şehirler böyle kurulur!..
Sonra da Taksim’e yapılacak yeni AKM binasını bir kez daha ballandıra ballandıra anlattı. Çeyrek asırda yaptıklarını bu kadar güzel kamufle edip, parlatan bir dehaya az rastlanır doğrusu. Hani neredeyse çeyrek asırlık kepazelik nedeniyle başta CHP, tüm muhalefete veryansın edecek raddeye geldim yani!..
- Bu kadar acıklı itirafın üzerine AKM projesi iyi geldi gerçekten!..