DW Türkçe'de yer alan habere göre, Guatemala'nın kuzeyindeki ormanlık alanda lazer teknolojileri kullanılarak Maya medeniyetine ait yeni kalıntılar keşfedildi.

Bilim insanları tarafından boyutları "devasa" şeklinde betimlenen kalıntıların yüz yıllardır toprak altında olduğu tahmin ediliyor. National Geographic dergisinde yer alan habere göre, uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, incelemelerinde "Lidar" adı verilen lazer teknolojisini kullandı ve bu teknoloji sayesinde yoğun ve sıkı bitki örtüsüne karşın kalıntıların varlığı tespit edilebildi.

[old_news_related_template title="Bilim insanları: 'Bana beyin taramanızı gösterin, size gerçek arkadaşınız kim söyleyelim'" desc="Bilim insanları farklı insanlardan oluşan beyinleri tarayarak, kimlerin bir grubun içinde yakın arkadaş grubunuzda olduğunu kimlerin ise arkadaşlarınızın arkadaşları statüsünde kaldığını tahmin edebiliyorlar. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/beyin-arkadas-taramasi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/teknoloji/bilim-insanlari-bana-beyin-taramanizi-gosterin-size-gercek-arkadasiniz-kim-soyleyelim-2197031/"]

Araştırma, bölgedeki yapılaşmanın şimdiye kadar sanılandan çok daha yoğun ve karmaşık olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın yürütüldüğü 2 bin 100 kilometrekarelik alanda Tikal gibi ünlü Maya kentleri de yer alıyor. National Geographic dergisinde yer alan habere göre, kalıntılar arasında 60 binden fazla ev, saray, sokak ve çeşitli yapılar bulunuyor.

New York'taki Ithaca College'den arkeolog ve dijital araştırma teknikleri uzmanı Thomas Garrison, "Lidar" sayesinde küçük yapıların da görülebildiğini söylüyor. Arkeolog, "Birkaç metre dahi ötesini göremediğiniz bir ortamda, her şeyi bir araya getirmek oldukça güçleşiyor" şeklinde konuşuyor.

[old_news_related_template title="Bilim insanları 2 'yeni Dünya' buldu!" desc="Bilim insanları, muhtemel su ve ısı kaynağı bulunan ve yaşanabilir koşullara sahip olabileceği düşünülen iki gezegen keşfetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/dunya2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/bilim-insanlari-2-yeni-dunya-buldu-2187483/"]

Güney Amerika'da yaklaşık 3 bin yıl önce gelişmeye başlayan Maya medeniyetinin M.S. 250-900 yılları arasında doruğa ulaştığı, 11'inci yüzyılda ise tarihe karıştığı kabul ediliyor. Mayalar kireçtaşından yaptıkları görkemli yapılarla biliniyor.