Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye'deki son durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, İran ve Rusya'nın söz verdiği gibi Suriye'deki garantörlük görevini yerine getirmesi gerektiğini söyledi ve "Esad rejiminin İdlib'deki ihlallerine müdahale etmesi" çağrısında bulundu.

Türkiye, Şam rejimini İdlib’de ateşkes koşullarını ihlal etmekle suçlayarak, Rusya ve İran nezdinde buna son verilmesi uyarısında bulunmuştu.

Çavuşoğlu, rejimin saldırıları nedeniyle Rusya ve İran'ı suçlarken, saldırıların, Rusya ve İran'ın desteği olmadan gerçekleşemeyeceğini söyledi.

[old_news_related_template title="Çavuşoğlu: 'Esad, El Nusra bahanesiyle muhalifleri vuruyor'" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Esad rejiminin Suriye'de El Nusra militanlarını vurma bahanesiyle 'ılımlı muhaliflere' saldırılar düzenlediğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/cavusoglu-dha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/cavusoglu-esad-el-nusra-bahanesiyle-muhalifleri-vuruyor-2166232/"]

"YPG'NİN OLDUĞU MASA OLMAYIZ"

Mevlüt Çavuşoğlu, 'Soçi toplantısıyla ilgili ev sahibi Rusya'ya YPG'nin olduğu ortamda olmayacağımızı söyledik' dedi. Çavuşoğlu, YPG'nin bir terör örgütü olduğunu vurgularken, "YPG ve PYD tüm Kürtleri temsil etmiyor" diye konuştu.

ABD İLİŞKİLERİ

Dışişleri Bakanı, Türkiye-ABD ilişkileriyle ilgili olarak da önemli ifadeler kullandı. Çavuşoğlu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade edilmemesi ve YPG'ye verilen destek nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, ABD'nin bu hatalardan dönmemesi durumunda ilişkilerin daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu.