Aşırı sağcı Yahudi Evi koalisyon partisinin desteğiyle onaylanan değişiklikle, Kudüs'ün belli bölümlerinin "yabancı bir tarafa" devredilmesini onaylamak için 120 sandalyeli parlamentoda gerekli oy sayısı 61'den 80'e yükseltildi. Bu değişiklik parlamentoda 52'ye karşı 64 oyla kabul edildi.

ABD Başkanı Donald Trump 6 Aralık'ta Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyarak Filistinlileri, Ortadoğu liderlerini ve dünya güçlerini kızdırmıştı. Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan kutsal mekanlarına ev sahipliği yapan Kudüs'ün statüsü, onlarca yıllık İsrail-Filistin çatışmasında en hassas meselelerden biri. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rdainah, Trump'ın Kudüs'e ilişkin son kararını ve bu yasa değişikliğini "Filistin halkına karşı bir savaş ilanı" olarak nitelendirdi.

[old_news_related_template title="Kudüs'te utanmaz açıklama: Adını verecekler" desc="Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını duyuran ABD Başkanı Trump bölgede büyük bir krize imza atsa da, İsrail yönetiminden bugün skandal bir açıklama geldi. İsrail Ulaştırma Bakanı Israel Katz bugün Trump'ın adının bir metro durağına verileceğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/trumpp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kuduste-utanmaz-aciklama-adini-verecekler-2149492/"]

Rdainah, 2014 yılında çöken Filistin devletine ilişkin ABD destekli görüşmelere atıfta bulunarak "Oylama, İsrail tarafının sözde siyasi sürece son verdiğini resmen ilan ettiğini gösteriyor" dedi. İsrail Doğu Kudüs'ü 1967 Orta Doğu savaşında ilhak etti. Bu adım uluslararası alanda kabul görmüyor. İsrail Kudüs'ün tamamının "ebedi ve bölünmez" başkenti olduğunu söylüyor. Filistinliler ise Doğu Kudüs'ü işgal altındaki Batı Şeria'da ve Gazze Şeridi'nde kurmayı istedikleri bir devletin başkenti olmasını istiyorlar.

Muhalefet lideri Isaac Herzog, Yahudi Evi'nin İsrail'i "korkunç bir felakete" sürüklediğini söyledi. Yahudi Evi'nin lideri Naftali Bennett, yapılan değişikliği İsrail'in Kudüs'ün tamamını sonsuza dek kontrol altında tutacağını gösterdiğini söyledi.