ABD yönetimi terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG/PYD ile son dönemde iyice yakınlaşırken, Ankara'nın endişelerine rağmen hem silah hem de para yardımı yaptığını sık sık kamuoyuna açıklamıştı.

Ankara-Washington hattında yaşanan terör örgütü gerilimi devam ederken, omurgasını terör örgütü PYD-YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne ve teröristlere "ortak" ve "partner" gibi unvanlar vererek mevcut ilişkilerini meşrulaştırmaya çalışıyordu. Sık sık terör örgütü PKK'nın uzantılarını partner olarak tanımlayan ABD, en son Ocak ayında teröristlerin yanında olduğunu açıklamıştı. Öyle ki ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Ryan Dillon, PYD/YPG'ye partner demişti.

Bu açıklamanın yapıldığı dönemde ABD, Türkiye-Suriye sınırına omurgasını terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'nin oluşturduğu ve yaklaşık 30 bin teröristin olduğu bir "sınır koruma birimi" kurulmasını gündeme getirmişti. ABD'nin bu yaklaşımıyla terör örgütlerine yakın olduğu gözler önüne serilirken, Washington sürekli "terör örgütlerini desteklemiyoruz" diyerek iddiaları yalanlamış ve Ankara ile ilişkileri iyi tutmak istemişti.

Erdoğan, ABD'nin "Kimseye destek vermiyoruz" açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin terör örgütleriyle iş birliği yaptığını ve bunlarla ilişkilerinin daha yakın olduğunu söyledi.

Bugün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert'in ve ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Binbaşı, Adrian Galloway'in Afrin'de sivillerin öldüğünü iddia etmesine yanıt verdi. Erdoğan, "Bizi en çok üzen, müttefikimiz olarak gördüğümüz, siyasi ve askeri alanda çok derin ilişkilerimizin bulunduğu kimi ülkelerin sergilediği riyakarlık, hatta ciddiyetsizliktir. İşte dün bu ülkelerden birinin güya savunma bakanlığı sözcüsü çıkıyor, yüzü kızarmadan, utanmadan, sıkılmadan Afrin'de sivillerin öldüğünü, insanların şiddet yüzünden evine dönemediğini söylüyor. Be vicdansız, be ahlaksız, Doğu Guta'da her gün yüzlerce çocuğun, kadının, yaşlının, sivilin alçakça katledilmesinden en küçük bir rahatsızlık duymuyorsun, burada teröristlere karşı verilen bu mücadeleden rahatsızlık duyuyor ve yalan yanlış haberler yayıyorsunuz" yorumunu yaptı.