New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 27 Kasım’da başlayan Reza Zarrab'ın tanık, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın sanık olarak yargılandığı duruşmalar sürecinde seçilen jüri, görüşmelerinin dördüncü gününde de bir karara varamamıştı. Hakim Richard Berman, Noel ve yeni yıl tatilinin araya girmesi sonrasında, jürinin, görüşmelerine bugünden (3 Ocak) itibaren başlamasına karar vermişti. Bu sabah yerel saatle dokuzda bir araya gelecek jüri heyeti Atilla ile ilgili vereceği kararı yeniden görüşmeye başlayacak.

Jüri heyeti 12 gündür kendi aralarında konuşmadı


Amerikan ceza yasalarına göre, 22 Aralık 2017’de ara verilen jürinin karar görüşmeleri sonrasında, heyet üyeleri kendi aralarında hiçbir konuşma yapmadı. Yasalara göre ara verilen bu süre içerisinde 12 kişilik jüri heyetinin kendi aralarında davayla ilgili konuşması, fikir alışverişinde bulunması, hatta dava dışında tatillerini kutlayan telefon konuşmaları yapmaları bile yasaktı. Hukukçular, böyle bir durumun tespit edilmesinin jüri üyelerinin davadan azli ve ceza verilmesi gibi müeyyidelerinin olduğunu belirttiler.

Bazı delilleri yeniden gözden geçirdiler


Dört gün hiç ara vermeden karar için toplanan jüri heyetinin dava dosyasıyla ilgili oldukça titiz çalıştığı görüldü. Dava dosyasıyla ilgili delillerde çok sayıda ayrıntıyı gözden geçiren jüri heyetinin Atilla ile ilgili kesin kararını ne zaman vereceği ise bilinmiyor. Karar bugün yapılacak görüşmelerde verilebileceği gibi bu süre tahmin edilenden fazla da sürebilir. Jüri heyetinin, Atilla’nın suçlandığı altı ayrı maddeyi teker teker değerlendirip her suçlama için kararını oybirliğiyle vermesi gerekiyor. 12 jüriden biri diğer onbiriyle görüş ayrılığına düşerse heyet kilitlenmiş sayılıyor ceza yasasına göre dava düşmüş sayılıyor.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre; Jüri heyeti, daha önceki görüşmelerinde, Sarraf’ın mahkemede ifadesi sırasında çizdiği bazı şemalarla, tabloları da istemişti. Jüri ayrıca, Atilla’nın 27 Mart’ta New York’ta tutuklanması sonrasında, Amerika’nın Sesi’nin daha önce 15 dakikalık bölümünü yayınladığı FBI görevlileri tarafından yapılan ilk sorgusunun 47 dakikalık video kayıtlarını istemişti. Jüri heyeti mahkemeden ayrıca Zarrab'la ilgili ek bilgiler ve bazı delillerin numaralarıyla, eski polis memuru Hüseyin Korkmaz’ın verdiği ifadenin yazılı tutanaklarını da istemişti.

ZARRAB için kararı Hakim Berman verecek


Jürinin Atilla hakkında vereceği karar sonrasında davanın diğer tutuklu sanığı Zarrab için son kararı hakim Berman verecek. Önümüzdeki süreç içerisinde yapılacak duruşma veya duruşmalarda, Berman, hakkındaki yedi ayrı suçlamayı kabul edip tanıklık yapan Zarrab'ın cezasını belirleyecek. Reza Zarrab, yaptığı işbirliği karşılığında hakkında istenilen toplam 135 yıllık maksimum hapis cezasından önemli ölçüde bir ceza indirimi alacak.

YARGIÇ BERMAN YİNE REDDETTİ


Öte yandan ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı, kara para aklama, ABD yasalarını delmek için işbirliği yapıp komplo kurma,  bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamalarını defalarca işleme suçlamaları ile New York´ta tutuklu olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla´nın, "hatalı yargılama yapıldığı gerekçesiyle davanın düşürülmesi" talebi reddedildi.