Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin geçen hafta ABD'nin terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG'ye destek vermesini protesto etmek için Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nin yer aldığı Nevzat Tandoğan Caddesi'nin adını Zeytin Dalı Caddesi olarak değiştirmişti. Diplomaside sık sık gündeme gelen ve ülkelerin birbirlerine mesajlar gönderdikleri sokak savaşlarının yeni bir cephesi Mısır'da açıldı.

Kahire Valiliği, Mısır'ı Osmanlı topraklarına katan Padişah Yavuz Sultan Selim'in isminin verildiği, "1. Selim" caddesinin ismini değiştirme kararı aldı. Valiliğin bu kararına, Mısırlı tarih profesörü Sabri Al Daly'nin yaptığı başvuru neden oldu.

[old_news_related_template title="Zeytin Dalı Caddesi'nden sonra diplomaside sokak savaşları" desc="ABD'nin Zeytin Dalı Operasyonu'na karşı çıkması ve peş peşe yaptığı açıklamalardan sonra, Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nin bulunduğu caddenin adı Nevzat Tandoğan Caddesi'nden Zeytindalı Caddesi'ne çevrildi. Diplomaside yaşanan gerilimler sonrasında sık sık karşımıza çıkan sokak savaşlarının detaylarını bir araya getirdik." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/cadde_16_9_1519034847_16_9_1519124203.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/zeytin-dali-caddesinden-sonra-diplomaside-sokak-savasi-2234763/"]
Profesör, Kahire Valiliği'ne başvurarak, 1512 ile 1520 tarihleri arasında hüküm süren Osmanlı Padişahı 1. Selim'in Mısır'ı Osmanlı topraklarına katan Padişah olduğunu, bu çerçevede "Mısır'ı sömürgeleştiren ilk kişi" olarak görülmesi gerektiğini iddia etti. Mısır'ın Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethi sırasında binlerce Mısırlı'nın da öldüğüne dikkat çeken Profesör, bu Padişah'ın isminin Kahire'de bir caddede yer almasının "uygun olmayacağını" ileri sürdü.

Kahire Valisi Atıf Abdül Hamid de, Profesör Al Daly'nin bu başvurusunu "yerinde bularak", Kahire'nin El Zeytin mahallesinde bulunan "1. Selim" caddesinin adının değiştirileceğini açıkladı.  Ancak 1. Selim isminin yerine caddeye ne ad verileceği konusunda henüz açıklama yapılmadı.