Romanya Başbakanı Mihai Tudose partisinin kendisinden desteğini çekmesi üzerine dün gece görevinden istifa etti. Tudose partisinin bölünmemesi için görevi bıraktığını açıkladı.

İktidardaki Sosyal Demokrat Parti bünyesindeki üstünlük mücadelesi yüzünden son 7 ay içinde 2 başbakan istifa etmiş oldu. Tudose'nin selefi Sorin Grindeanu da genel başkan ile arasındaki görüş ayrılığı yüzünden kendi partisi tarafından başbakanlıktan düşürülmüştü.

Tudose, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Liviu Dragnea'nın hükümeti dışardan yönetmeye çalıştığını iddia ediyordu. Tudose geçen hafta Dragnea'ya yakın isimlerden İçişleri Bakanı Carmen Dan'ı yalancılıkla suçlayarak istifa etmesini istemişti. Bakan ise istifa talebini geri çevirmişti. 2016 yılında seçime hile karıştırmaktan iki yıl tecilli hüküm giymiş olan Dragnea'ya başbakanlık yolu kapalı.

Dragnea aynı zamanda Avrupa Birliği yardımlarıyla yolsuzluk yapmak, görevi kötüye kullanmak, belgelerde tahrifat yapmak ve ehliyetsiz kişileri önemli görevlere atamakla da itham ediliyor.

Sosyal Demokrat Parti'nin Tudose'nin yerine kimi başbakanlığa aday göstereceğini Cumhurbaşkanı'na iletmesi bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Marcel Ciolaucu da Tudose ile birlikte görevden ayrıldığı için onun yerine de atama yapılması gerekecek.

Deutsche Welle Türkçe