Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Türkiye'nin başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekâtı' ile ilgili olarak operasyonun Suriye topraklarında bir silahlı çatışmanın meydana gelmesi olasılığını dışlamadığını da kaydetti.

[old_news_related_template title="TSK'dan Afrin için son dakika açıklaması: 'Zeytin Dalı Harekatı' başladı" desc="Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Afrin'e başlayan harekat için saat 17:35'te bir son dakika açıklaması geldi. 17:00 başladığı belirtilen harekatın isminin 'Zeytin Dalı Harekatı' olduğu bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/sur-sondakika-61.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/tskdan-afrin-icin-son-dakika-aciklamasi-zeytin-dali-harekati-basladi-2182728/"]

Klintseviç, Suriye ile Türkiye arasında bir silahlı çatışmanın başlaması durumunda Rusya'nın böyle bir çatışmaya katılmayacağını, böyle bir durumun mevcut anlaşmalarda öngörülmediğini ifade etti.


Rus senatör Klintseviç, Rusya’nın Suriye’yle diplomatik işbirliği yapacağını ve Birleşmiş Milletler’de (BM) Türkiye’nin Afrin’de başlattığı operasyonu sonlandırmasını talep edeceğini belirtti.


 RUS BİRLİKLERİ BÖLGEDEN ÇEKİLDİ


Sputnik'te yer alan habere göre; Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Suriye’deki komuta merkezinin Türkiye’nin harekât başlattığı Afrin’de bulunan Rus askerlerin güvenliklerini sağlamak için o bölgeden farklı bir bölgeye çektiğini bildirdi.


[old_news_related_template title="Erdoğan: Afrin operasyonu fiilen başlamıştır" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'nin ne dediği artık bizi hiç ilgilendirmiyor. Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç operasyonu takip edecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/erdogan-kutahya-iha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/cumhurbaskani-erdogan-kutahya-il-kongresinde-konusuyor-2182451/"]
Rusya Savunma Bakanlığı'nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Suriye'deki komuta merkezi, TSK'nın harekât başlattığı Afrin'de bulunan Rus askerlerin güvenliklerini sağlamak üzere tedbir aldı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, ‘olası provokasyonların önüne geçmek, Rus askerlerinin yaşamına ve sağlığına yönelik tehdidi önlemek için Ateşkesi İzleme Merkezi'nin Afrin bölgesinde bulunan grubunda yer alan askerlerin ve askeri polisin Tel Rıf'at'taki gerilimi azaltma bölgesine çekildiği' kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rusya'nın Ateşkesi İzleme Merkezi, çatışma bölgelerini terk eden sivil halka gerekli yardımların hızlı bir şekilde sağlanması için Tel Rıf'at'taki gerilimi azaltma bölgesinin içindeki ve etrafındaki durumu kesintisiz olarak izlemeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'ABD'NİN KONTROLSÜZ SİLAH SEVKİYATI TÜRKİYE'Yİ OPERASYONA İTTİ'

Suriye'nin operasyon başlattığı Suriye'nin kuzeydoğusundaki ABD provakasyonlarının krizi başlatan başlıca faktör olduğu belirtilirken, Ankara'nın Washington tarafından kurulması gündeme getirilen 'Sınır Güvenlik Gücü'nün son derece olumsuz bir tepkiyle karşılandığı belirtildi.

ABD'nin sorumsuz davranışlarının barışçıl çözüm sürecine zarar verdiği ifade edilirken, ABD'nin kontrolsüz modern silah sevkiyatlarının Türkiye'yi operasyona ittiği belirtildi.

RUSYA DIŞİŞLERİ: MOSKOVA ENDİŞELİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye´nin Afrin operasyonuna ilişkin yapılan açıklamada, "Moskova bu bilgiler konusunda çok endişeli. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz" denildi.

Bakanlığın resmi sitesinden yapılan açıklama şöyle:

"Edinilen bilgilere göre 20 Ocak tarihinde Türkiye Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesinde askeri birliklerini kullanmaya başladı. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı PYD militanlarının yaptığı kışkırtıcı saldırıya karşılık olarak Türk askerlerinin Suriyeli Kürtlere ateş açtığını öne sürdü.

Moskova bu bilgiler konusunda çok endişeli. Gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz.

Rusya Suriye barış süreci konusunda toprak bütünlüğünün korunmasına, Suriye'nin egemenliğine karşı saygı gösterilmesine, BM Güvenlik Konseyi´nin 2254 numaralı kararnamesi ve Astana süreci çerçevesinde varılan çatışmasızlık bölgelerine ilişkin uzlaşmalar uyarınca kalıcı siyasi barış sürecinin kurulmasına dayanarak hareket ediyor. Bu vesileyle çatışma taraflarını karşılıklı olarak kendilerini tutmaya davet ediyoruz.

IŞİD adı altındaki uluslararası terörizmin siyasi ve askeri grubunun aldığı yenilginin ardından ve Rus askeri birliklerinin önemli kısmının Suriye'den geri çekilmesinden sonra hali hazırda bu ülkede kalan Rus askeri birliklerinin asıl amacı, çatışmasızlık bölgelerinde ateşkes rejiminin sağlanmasıdır."