Kuzey Kore, Kış Olimpiyatları'na olası katılımıyla ilgili görüşmeleri kolaylaştırmak için Güney Kore ile arasındaki acil telefon hattını yeniden açacağını açıkladı.

Bu adım, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yeni yıl konuşmasında, Seul'le diyaloğa açık olduğunu ve Kış Olimpiyatları'na katılabileceklerini açıklaması ardından geldi.

Güney Kore, Kim'in bu açıklamasını olumlu karşılayarak üst düzey temaslara derhal başlama çağrısı yaptı. Kuzey Koreli bir yetkili, telefon hattının yeniden açılacağını TV'de yayımlanan açıklamasında belirtti. Güney Kore haber ajansı Yonhap da, hattın Çarşamba gün içinde açılacağını duyurdu.

Kış Olimpiyatları Güney Kore'nin Pyeongchang kentinde Şubat ayında düzenlenecek. İki ülke arasında Aralık 2015'ten bu yana üst düzey görüşme gerçekleştirilmiyor. Kuzey Kore, Güney'in üst düzey görüşme teklifine henüz yanıt vermedi.

Bununla birlikte telefon hattı, ön görüşmeleri mümkün kılacak.

[old_news_related_template title="Güney Kore'den Kuzey Kore'ye üst düzey görüşme teklifi" desc="Kuzey Kore'nin silah programlarına ilişkin gerilimin yaşandığı bir ortamda Güney Kore, Kuzey Kore'ye 9 Ocak'ta Panmunjom sınır köyünde üst düzey görüşmeler yapma teklifinde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/670px-360px-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/guney-koreden-kuzey-koreye-ust-duzey-gorusme-teklifi-2157014/"]

GÜNEY KORE: ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Kuzey Kore'nin kararına Güney Kore'den de ilk tepki geldi. Başkanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamada "sınır hattının açılması çok önemli bir gelişme" ifadeleri kullanıldı.