Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de son günlerde rejimin ateşkes ihlallerinde ciddi artış olduğunu ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, Rusya ve İran'ın Suriye rejimini durdurması gerektiğini söyledi. Antalya'da Cuma namazı çıkışında gazetecilerin Suriye'deki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Astana'da amacımız güçlü şekilde Suriye'de ateşkesi tesis etmek ve rejimle muhaliflerin çatıştığı yerlerde çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasıydı...Fakat son zamanlarda rejimin ihlalleri çok artı" diyen Çavuşoğlu, "Sadece hava saldırıları değil ki, bu hava saldırıları da kabul edilemez, Doğu Guta'da kadın ve çocukların öldürülmesi, tipik bir rejim uygulaması. İdlib'de de ilerlemeler yaptılar. Bunlar 1.5 yıldır Rusya ve İran ile vardığımız anlaşmalara ters ve çelişiyor. O nedenle Rusya ve İran'ın rejimi durdurması gerekiyor" dedi.

Suriye rejiminin saldırılarında son günlerde ciddi sayıda sivilin hayatını kaybettiğini belirten Çavuşoğlu, Suriye'de siyasi sürecin sekteye uğramaması için sahada ateşkesin olması gerektiğini belirterek, "Ateşkes konusunda Rusya'nın da duyarlı olması gerekir" ifadesini kullandı. Suriye'nin başkenti Şam yakınında isyancıların elinde kalan son bölge olan Doğu Guta'ya beş gündür süren saldırılar dün gece de hava bombardımanlarıyla devam etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsveç ve Kuveyt'in hazırladığı bir karar taslağı ile tüm ülkede, İslam Devleti militanlarına dönük olanlar hariç, her türlü çatışmanın bir ay süreyle durdurulmasını öngören bir ateşkes teklifini bugün oylayacak. Dün bitmesi beklenen müzakereler, Rus büyükelçisi Vassily Nebenzia'nın metne "daha gerçekçi" değişiklikler" eklenmesi önerisi nedeniyle uzuyor. Oylamanın bugün TSİ 1900'da yapılması bekleniyor.

HOLLANDA TEMSİLCİLER MECLİSİ'NİN KARARI


Hollanda Temsilciler Meclisi 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıma kararını da değerlendiren Çavuşoğlu, "Hollanda bizimle ilişkileri düzeltmek istiyorsa, hiç kimseyi bağlamayacak şeylerle uğraşmak yerine Türkiye gibi bir ülkeyi kazanmak için adımlara kafa yormalı. Bu kararın bizim ve uluslararası hukuk için bir geçerliliği yok" dedi.

Kararı kınayan Ankara, bugün Hollanda'nın Ankara maslahatgüzarını da Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak tepkisini iletmişti.