Gelen son dakika haberine göre Soçi'de terör örgütleri yer almayacak. Reuters haber ajansının Türk diplomatik kaynaklardan aldığı bilgilere göre kongre ile ilgili bazı muhaliflerin halen tereddütlerinin bulunduğu kaydedildi. Toplantıya ilişkin bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar, Rusya ve İranlı yetkililere PKK'nın devamı olan örgütleri (YPG-PYD) Soçi'de görmek istemediklerini net bir dille aktardıklarını belirtti.

Kaynaklar, bu talebin her iki garantör ülke tarafından da kabul gördüğünü belirttiler. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı kongrenin 29-30 Ocak'ta düzenleneceğini resmen duyururken, Soçi zirvesine ilişkin yapılan son hazırlık toplantısında listelerin üstünden geçildiğini ve büyük oranda mutabakata varıldığını da söyleyen kaynaklar, "Katılımcılar konusunda listeler birkaç güne kesinleşecek. Mümkün olduğu kadar Suriye halkından her kesimden temsilci bulundurmayı amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundular.

[old_news_related_template title="ABD'den Türkiye ile ilgili bir son dakika açıklaması daha! 'Endişeliyiz...'" desc="ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'nin Afrin'de düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Tillerson, 'Türkiye'nin yürüttüğü operasyondan dolayı endişeliyiz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/sur-sondakika-64.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abdden-turkiye-ile-ilgili-bir-son-dakika-aciklamasi-daha-endiseliyiz-2185097/"]

Aynı kaynaklar, toplantıya YPG ile ilişkisi olmayan Suriyeli Kürt grupların davet edileceğini, bu kapsamda Suriye Yüksek Müzakere Heyeti'ne katılan Suriye Kürt Ulusal Konseyi temsilcilerinin yanı sıra Rusya'nın belirlediği aşiret ve sivil toplum temsilcilerinin Soçi'de olacağını kaydetti. Suriyeli muhaliflerin bazılarının hala Soçi toplantısıyla ilgili tereddütleri bulunduğunu da belirten diplomatik kaynaklar, yaklaşık 1,500-1,600 kişilik bir katılım beklendiğini de bildirdiler.