2000'lerin başından beri, doğal ve tarımsal alanlarda yatay kentleşmenin sebep olduğu tahribatı azaltmak üzere alternatif dikey kentleşmeye dair çalışmalar yürüten dünyaca ünlü Milanolu Mimar Stefano Boeri (1956), Çin'in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nde yer alan bir bölgede  gerçekleştirecekleri '' The Liuzhou Forest City '' yeni yeşil projesinin planlarını açıkladı.

Daha önce Çin’de Nanjing Towers ismindeki dikey orman kulelerini tasarlayan İtalyan Mimar Stefano Boeri, insanlarla ağaçları bir araya getiren bu yeni dev projesi '' The Liuzhou Forest City '' ile ilgili; '' Günümüzde, doğayı ve tarımı yok eden bir gelişim modeli söz konusu. Ben bu projeye başlamadan önce, kentsel, kırsal ve doğal alanların birbirleri arasındaki ilişkiyi geliştirmenin nasıl mümkün olabileceğini anlamak üzerine çok vakit harcadım.'' dedi ve senede 57 ton hava kirliliğini engelleyecek büyük projesinin detaylarını resmi internet sitesinden duyurdu.

İtalyan mimar Boeri; sadece dekoratif değil, işlevsel de olmalı diyerek yola çıktığı Çin'deki bu yeni projesi ile ilgili;
''Şehirde, diğer yeşil cepheli binalardan farklı olarak, toplamda 40 bin dikili ağaç ile bir milyon çiçek barınacak, mimari yapı içerisinde biyo-çeşitlilikten bahsedilecek ve kurulacak şehrin mikro-klimasını da temizleyecek.'' açıklamasını yaptıktan sonra, bu projenin bir sene içerisinde havadaki 57 ton kirliliği önleyip, 900 ton oksijen vermesi planından da bahsetti.

Projeye göre; binalardaki ağaçlar sadece karbondioksit temizlemekle kalmayacak, ayrıca ısı korunumuna da yardımcı olacak. Bu şekilde iç ve dış yüzeylerde en az 3 santigrat derecelik ısı farkı oluşturulabilecek. Yazın ise binaların içerisi ve dışarısı arasında yaklaşık 30 derece kadar ısı farkı oluşabilecek.

Projenin 175 hektarı Liujiang (river) Nehrinden geçiyor.

30 Bin kişinin yaşayabileceği bu yeni yeşil şehir dahilinde çok çeşitli ağaç ve bitkiler bulunacak, yüzlerce farklı türün bir arada bulunması planlanıyor. Ayrıca orman yoğunluğu sayesinde çeşitli kuşlara ve evcil hayvanlara da ev sahipliği yapması öngörülüyor.

Toprak geçirimliliği olan doğal çevrelerin, tarım alanlarının beton ve asfaltla işgal edilmesini engellemek için, inşa edilecek yeni yeşil şehirde ulaşım hızlı tren ve elektronik arabalarla sağlanacak.

Bünyesinde iki okul, bir hastane, bir büyük iş merkezi, ve rezidans bulunacak yeni şehirde yenilenebilir enerji, jeotermal ısıtma sistemleri, hava ısıtıcı güneş paneli kullanılacak.

'' The Liuzhou Forest City '' modelini dünyanın birçok şehrinde uygulamayı planlayan Stefano Boeri Architetti, özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu Çin’in Shijiazhuang, Liuzhou, Guizhou, Shanghai ve Chongqing şehirleri için proje üretmek istiyor.

Stefano Boeri Kimdir?

Dünyanın ilk dikey ormanı olarak bilinen Bosco Verticale isimli projesi ile tanınan ünlü İtalyan Mimar Stefano Boeri (1956), Ulusal ve uluslararası çağdaş mimarlık ve şehircilik üzerine araştırma ve uygulamalar yapan Stefano Boeri Architetti'nin kurucu ortağıdır.

Şu anda yürütüğü projeler ağırlıklı olarak sosyal ve sürdürülebilir konut projeleri için yeni prototip tasarım projelerini içermektedir. Uluslararası Milano Futbol Kulübü ve San Siro Stadyumu projeleri gibi büyük çaplı kentsel dönüşüm projelerini de yürüten Stefano Boeri Architetti uluslararası tanınarak pek çok uluslararası ödüle de layık görülmüştür. Boeri aynı zamanda çağdaş kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı uluslararası “multiplicity (çeşitlilik)” araştırma ağının da kurucusudur.