İsveç ve Kuveyt tarafından yapılan çağrı üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde perşembe günü Suriye'de 30 günlük ateşkes öngören tasarının oylanması bekleniyor. İsveç BM Daimi Temsilciliği, çarşamba günü yaptığı açıklamada, tasarıyı hazırlayan iki ülkenin oylamanın "en kısa zamanda" yapılması talebinde bulunduklarını açıkladı. İlan edilmesi istenen ateşkesin, insanı yardımların gerekli bölgelere ulaştırılması ve yaralıların tahliye edilmesini mümkün kılması bekleniyor.

Rusya da perşembe günü BM Güvenlik Konseyi'ni Doğu Guta'daki durumu görüşmek üzere bir toplantıya çağırdı. Bölgede yaşanan gelişmeleri "karmaşık bir durum" olarak betimleyen Rusya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, "Suriye ordusunun savaştığı kişiler teröristler ve teröristler Şam'ı bombalıyor" şeklinde konuştu. Şam yönetiminin ana destekçisi olan Rusya'nın bugün yapılacak oylamayı veto edip etmeyeceği henüz belirsiz. BMGK'nin kararı onaylaması durumunda ateşkes 72 saat içinde başlayacak ve insani ve tıbbi destek bundan 48 saat sonra başlayacak.

EL NUSRA VE IŞİD DAHİL EDİLMEMİŞTİ

2017'nin başında Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde yapılan ateşkes ile birlikte Suriye'de rejim ordusuyla muhalif gruplar arasında ateşkese varıldığı açıklanmış ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü kabul edilen grupların bu anlaşmaya dahil olmadığı açıklanmıştı. O döneme bu gruplar El Nusra ve IŞİD olarak belirlenmişti. 2017'nin başında yapılan ateşkes Astana Süreci'ni de başlatmıştı.Yapılan anlaşmada hava saldırıları dahil silahlı saldırıların durdurulması, tarafların kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt edilmişti. Suriye ordusu ise geceyarısı itibariyle ateşkese uyacağını açıkladı. SANA ajansının yayınladığı açıklamada, anlaşmanın Suriye ordusunun elde ettiği başarılar sonrasına denk geldiğine işaret edildi. Bu ifadeyle Halep’in geri alınmasını kastedildiği belirtildi.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu oylaması öncesine Ankara kulislerinde bu kararın Zeytin Dalı Operasyonu'nu nasıl etkileyeceği konuşuluyor. Zira ateşkese bu sefer terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve IŞİD'in dahil olup olmayacağına dair bir açıklama yapılmazken, bu durumun Zeytin Dalı Operasyonu'na etkisinin nasıl üzerine senaryolar kurgulanıyor.

ANKARA: ZEYTİN DALI TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU, ETKİLENMEZ


BM'nin Suriye'de ilan edeceği ateşkesin, TSK'nın Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte Afrin'de yürütmekte olduğu Zeytin Dalı operasyonunu nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.
Ankara'daki güvenlik kaynakları, TSK'nın ÖSO ile birlikte yürüttüğü operasyonun "terörle mücadele operasyonu" olduğunu, dolayısıyla etkilenmeyeceğini vurguluyorlar.
TSK'nın bölgede sadece PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD-YPG terör örgütüne karşı değil, IŞİD'e karşı da mücadele ettiğinin altını çizen aynı kaynaklar, ateşkesin Suriye'deki iç savaşın tarafı olan gruplara yönelik olduğuna, "terör örgütlerini ise kapsamayacağına" dikkat çektiler.  Daha önceki ateşkeslerde de terör örgütlerinin "ateşkes kapsamı dışında" tutulduğuna dikkat çeken Türk yetkililer, bölücü terör örgütü PYD-YPG'nin de Ankara açısından bu kategoride yer aldığını vurguladılar.

[old_news_related_template title="Afrin'le ilgili son dakika haberi: Bomba Esad iddiası! Doğruysa..." desc="Terör örgütü YPG/PYD'li teröristlerin Halep'te sahip olduğu bazı mahalle ve bölgeleri Suriye ordusunun kontrolüne devrederek Afrin'e doğru yola çıktığı iddia edildi. Masdar'ın iddiasına göre, bu hamle terör örgütü ile Suriye rejimi arasında yapılan Afrin anlaşması doğrultusunda geldi. Öte yandan bölgeden gelen son haberlerde; Afrin’e ilerlemeye çalışan rejim yanlısı güçlerin TSK'nın uyarı amaçlı topçu atışıyla geri çekildiğini duyuruldu" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/ypggg_16_9_1519282700.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/afrinle-ilgili-son-dakika-iddiasi-2239006/"]