Suriye’de her geçen gün değişen ittifaklar, “can düşmanlarını” bile biraraya getirebiliyor. Türkiye’nin başlattığı Afrin operasyonu, Suriye’deki tüm oyunu bozdu. O kadar ki, tüm dünyada birbirine karşı mücadele eden güçler, aynı safta yer almaya başladı.

[old_news_related_template title="Reuters iddiası: Suriye Afrin'e giriş yaptı" desc="Reuters haber ajansının geçtiği son dakika haberinde, Suriye hükümetine destek veren güçlerin Afrin bölgesine girmeye başladığı iddia edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/sur-sondakika-22-1-13_16_9_1519109701_16_9_1519135174.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/reuters-iddiasi-suriye-afrine-giris-yapti-2235593/"]
TSK’nın Afrin müdahalesinin ardından, PKK uzantısı terör örgütü PYD ve YPG’nin kurduğu ittifaklar, Suriye’de “olmaz” denilen işbirliklerinin de önünü açtı.

Afrin’de son durum şöyle;



  • Yıllarca komünizmle mücadele eden ABD, Suriye’de “en büyük müttefik” olarak köklerini Marksist ideolojiden alan bir terör örgütünü, PYD-YPG’yi seçti.



  • Ancak aynı terör örgütünün, Suriye’nin kuzey batısındaki “müttefiki”, ABD’nin en büyük rakibi Rusya. PYD-YPG Suriye’nin kuzey batısında kalan Afrin bölgesinde, Rusya’dan aldığı destek sayesinde yerleşti.



  • Türkiye’nin Afrin’e, PYD-YPG’ye yönelik operasyonu ile sıkışan örgüt, bu kez Şam yönetiminden, yani Esad rejiminden yardım istedi.



  • Esad da Afrin’e kendi ordu birliklerini değil, en büyük müttefiki olan İran’ın eğitip donattığı, desteklediği Şii milisleri gönderdi.



  • Böylece, “can düşmanı” olan ABD ve İran, PYD-YPG destekçiliğinde biraraya gelmiş oldular. Afrin’de YPG-PYD’ye “yardıma gelen” Şii milislerin, burada ABD’nin -Ankara’nın tüm itirazlarına rağmen- PYD-YPG’ye vermiş olduğu silahları elde edip, kullanabilecekler.



  • Yani ABD, can düşmanı İran’ın desteklediği Şii milislere dolaylı olarak “silah ve mühimmat desteği vermiş” de olabilecek.