BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Eylül ayında Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele (DACA) adlı programa son vermek istediğini dile getirmişti.

Trump'ın bu açıklamasıyla beraber sayıları 800 bine yaklaşan ve çocuk yaşta ABD'ye giren 'Hayalperestler' lakaplı göçmenler, sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.

Ancak San Francisco'lu yargıç William Alsup, verdiği kararında Beyaz Saray'ın bu programı kaldırma hamlesine yönelik itirazlar devam ederken programın sürmesi gerektiğine hükmetti.

Alsup, Adalet Bakanlığı'nın programın yasa dışı olduğuna yönelik açıklamasının ise 'kusurlu bir yasal açıklama' olduğunu belirtti.

"YENİLEME BAŞVURULARI İŞLEME KONMALI"


Yargıç aynı zamanda bu programdan yararlananların yenileme başvurularının işleme konması gerektiğini de söyledi.

Ancak bu durumda programa daha önce dahil olmayanlar bu koşullardan yararlanamayacak.

Daca supporters at a protest rally in San Diego, California,. Photo: September 2017Telif hakkıREUTERS
Beyaz Saray'dan henüz bu konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Trump, Kongre'ye Mart ayına kadar DACA'nın yerine geçecek yeni bir plan üzerinde çalışmaları için süre vermişti.

Salı günü de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, sınır güvenliği, vize piyango sistemini ve DACA'yı kapsayacak şekilde yeni bir göçmenlik yasa tasarısı üzerine çalışacaklarını açıkladı.

[old_news_related_template title="ABD basınından flaş iddia: Trump sorgulanabilir" desc="Amerikan Washington Post gazetesi, özel yetkili savcı Robert Mueller'ın, yürüttüğü Rusya soruşturması kapsamında ABD Başkanı Trump'ı sorgulamak isteyebileceğini ve bu nedenle temaslarda bulunulduğunu yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/trump-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/abd-basinindan-flas-iddia-trump-sorgulanabilir-2165794/"]

Demokratlar ise keskin bir dille Meksika ile sınıra duvar yapılmasını öngören herhangi bir tasarıyı reddeceklerini söylüyor.

DACA NEDİR?

ABD'de kısaca DACA olarak tanımlanan, Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele düzenlemesi, söz konusu göçmenlerin sınır dışı edilmesini önlüyor ve hem eğitim alma, hem de çalışma hakkı tanıyor.

2012 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından yürürlüğe konan programın yaklaşık 800 bin göçmenin ABD'de kalmasını sağladığı belirtiliyor.

DACA programına dahil olabilmeleri için, 30 yaş altındaki göçmenlerin İç Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunması gerekiyor.

[old_news_related_template title="Trump eski 'sağ kolu'na sert çıktı: İşini kaybedince aklını kaybetti" desc="ABD Başkanı Donald Trump, bir dönem en yakınında yer alan danışmanlarından Steve Bannon için 'işini kaybetmesiyle aklını da kaybetti' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/bnn.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/trump-eski-sag-koluna-sert-cikti-isini-kaybedince-aklini-kaybetti-2159318/"]

Başvuruyu yapan kişilerin geçmişi FBI tarafından inceleniyor ve sabıkalarının temiz olması şartı aranıyor.

Programa kabul edilen göçmenler hakkında, ABD hükümeti iki yıl boyunca herhangi bir sınır dışı etme işlemi başlatmama taahhüdü veriyor.

DACA'ya başvuranların büyük kısmı Meksikalı ya da diğer Latin Amerika ülkelerinden.