Suçlananlardan üçüne elektronik sahtecilik, beşine de ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı suçlaması yapıldı. Duyuruyu, konuyu araştıran özel yetkili savcı Robert Mueller yaptı. Suçlamalarda, üç Rus şirketinin de adı geçiyor.

Suçlamalarda neler var?

Suçlamada, zanlılardan bazılarının faaliyetlerinin Rusya kökenini gizlemek için ABD'deki bilgisayar sistemlerini kullandığı belirtiliyor.

"ABD'li gibi gözüken ve sahte ABD kimlikleri yaratan zanlılar, sosyal medyada ABD'li kitleleri hedefleyen sayfalar ve grupları yönettiler. Zanlılar ve suç ortakları ayrıca, ABD'li şahıslar veya gruplar yönetiyor gibi gösterdikleri sayısız Twitter hesabı açıp, yönettiler" deniliyor.

Suçlamada, olaya karışanların internetteki paylaşımlarının ne kadar iş yaptığını sürekli olarak ölçtükleri ve etkinliğini arttırmak için stratejilerini değiştirdikleri vurgulandı.

Zanlıların, 2016 seçimlerini etkilemeyi daha 2014'te konuşmaya başladıkları iddia edildi.

"2016 itibariyle zanlılar ve suç ortakları internetteki sahte kimliklerini 2016 seçimlerini etkilemek için kullandı. Hillary Clinton hakkında alçaltıcı bilgiler vermek, Ted Cruz ve Marco Rubio gibi diğer adayları kötü göstermek ve Bernie Sanders'a ile Donald Trump'a destek vermek için operasyonlara giriştiler" denildi.

Soruşturma neyle ilgili?

ABD istihbarat kuruluşları Rusya'nın Donald Trump'ın kazanmasını sağlamak için seçimlere müdahale ettiğine inanıyor. Özel Savcı Mueller geçen yıl, Trump'ın kampanyasından birilerinin Rusya'nın bu müdahalesiyle işbirliği yapıp yapmadığını araştırıyor.

Başkan Trump'ın eski Baş Stratejisti Steve Banon geçen hafta soruşturma kapsamında Mueller'e ifade vermişti. Trump, karşıtları tarafından soruşturmaya müdahale etmeye çalışmakla suçlanıyor. Trump bu iddiayı ve seçim kampanyası sırasında Rusya'yla işbirliği yapıldığı suçlamasını reddediyor.

[old_news_related_template title="Trump'ın kara kutusu açılıyor" desc="ABD Başkanı Donald Trump ile ilişki yaşadığı iddia edilen pornocu Stormy Daniels'tan yeni bir açıklama geldi. Trump'ın avukatının, 'Başkan'ı korumak için cebimden Daniels'a sus payı verdim' demesinin ardından Stormy Daniels, 'Gizlilik sözleşmesini ihlal ettiler. Trump ile yaşadığım geceyi anlatmaya hazırım' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/trumpdaniels_16_9_1518691415.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/trumpin-kara-kutusu-aciliyor-2222203/"]

[old_news_related_template title="Meğer Trump Orhan Pamuk okuyormuş!" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın, yıllar önce New York Times gazetesine yazdığı bir mektupta, Nobel ödüllü ünlü Türk yazar Orhan Pamuk'u okuduğunu belirttiği ortaya çıktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/trump-1_16_9_1518758939.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/meger-trump-orhan-pamuk-okuyormus-2224197/"]