2010 yılında Arap dünyasını etkisi altına alan, işsizlik, gıda enflasyonu, siyasi yozlaşma, ifade özgürlüğü, usulsüzlükler ve kötü yaşam koşulları gibi pek çok sorun sonucunda, önce Tunus'ta seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin kendini yakmasıyla başlayan ve ardından da pek çok Arap ülkesine yayılan olaylar yeniden mi yaşanıyor? Tunus'ta Arap Baharı sonrası devrilen Zine El Abidin Bin Ali hükümetinin ardından gelen 9 hükümetin de çözemediği ekonomik sorunlar halkı isyan noktasına getirdi. 2010 yılında başlayan Arap Baharı; Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen'de büyük çapta; Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fas'ta ise daha küçül ölçekli olarak yaşanmıştı.

Tunus'ta, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren zam ve bütçe kesintileri nedeniyle isyan eden Tunuslular, 3 gündür Tunus'ta sokakları dolduruyor.

Cezayir sınırındaki Thala şehri başta olmak üzere bazı şehirlerde askerin "düzeni sağlamak için" sokağa indiği ve göstericilere müdahale ettiği ifade ediliyor.

 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: GECE 300 KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

Tunus İçişleri Bakanlığı ülkede dün gece de devam eden protesto gösterileri sırasında eylemciler ile güvenlik güçleri arasındaki çıkan sokak arbedelerinde 50 kadar güvenlik görevlisinin yaralandığını, 300'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Böylece protesto gösterilerinin başından bu yana gözaltına alınan kişi sayısı 600'ü geçmiş oldu.

Öte yandan ordu, göstericileri bastırmak için bazı şehirlerde sokağa indi.

YAĞMALAMA VE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Pazertesi gününden itibaren çeşitli kesimlerden halk grupları Tunus'un birçok kentinde vergi zamlarını, fiyat artışlarını ve hükümetin uygulamaya koyduğu tasarruf programını protesto etmek üzere sokaklara dökülmüştü. Tunus hükümeti yağmalama olaylarının meydana geldiğini de duyurdu.

[old_news_related_template title="Trump o iddialara yanıt verdi: Olasılık dışı" desc="ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile gizli görüşme iddialarını peş peşe reddettiği bir basın toplantısında, özel savcı Robert Mueller ile sorgu için buluşmasının da 'olasılık dışı' olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/trump1-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/trump-o-iddialara-yanit-verdi-olasilik-disi-2168981/"]

Tunus güvenlik birimleri dün gece ülkenin kıyı kenti Susa'daki bir süper marketin saldırgan kişiler tarafından yağmalanmak istendiğini bildirdi. Başkent Tunus'ta da otomobil lastiklerinin ve çöp bidonlarının ateşe verildiği öğrenildi.

OKULA KUNDAKLAMA GİRİŞİMİ

Ülkenin daha yoksul güney bölgelerinde de kısmen şiddetin karıştığı protestolar yaşandı. Cerbe adasındaki Yahudi Cemaati Başkanı Perez Trabelsi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada adadaki bir Musevi okulunun kundaklanmak istendiğini, okulda sadece hafif hasar meydana geldiğini söyledi. Eylemcilerin adadaki güvenlik güçlerinin diğer bölgelere sevk edilmesinden yararlanıp saldırı düzenlemek istediklerine dikkat çekildi.

[old_news_related_template title="İran ekonomisi ne durumda?" desc="22 kişinin hayatını kaybettiği, 400'den fazla kişinin gözaltına alındığı gösterilerin 5. gününde İran hükümeti zor bir zamandan geçiyor. Göstericiler işsizliğin dayanılmaz bir hale geldiğini belirtirken yetkililer ekonominin yüzde 6 büyüdüğünü ve enflasyonun tek hanede olduğunu söylüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/2017-12-30t200619z_59714239_rc1df7d67a60_rtrmadp_3_iran-rallies-ugc.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/iran-ekonomisi-ne-durumda-2156603/"]

"BAZI PARTİLER KIŞKIRTICI VE BÖLÜCÜ"

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, açıklamasında "gördüklerinin protesto olmadığını, ülkede 'hırsızlık, yağmalama ve halka yönelik saldırılar' meydana geldiğini" söyledi. Şahid, Tunus resmi ajansına açıklamasında, "Yağmalamaya karışanlara, Tunuslulara ve varlıklarına yönelik saldırılara müdahil olanlara yönelik tek çözüm yasaların kullanılmasıdır" dedi.

Ülkedeki sol partilerin ittifakı ve muhalefetteki Halkçı Cephe'nin sözcüsü ise Hamam Hamami, hayat pahalılığı nedeniyle düzenlenen protestoları partisinin "meşru bulduğunu ve desteklediğini" söylemişti.

Tunus, 2011 yılındaki Arap Baharı dönüşümleri ve "Yasemin Devrimi" sırasında Batı tarzı demokrasiye geçişi başarmış, ancak ülke büyük ekonomik sorunlar ve yüksek işsizlikle boğuşmak zorunda kalmıştı. Yılbaşında gelen zamların ardından ülkede hayat pahalılığı tırmanmış, bu da halkın protestolarına yol açmıştı.

İRAN'DA 1000'DEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

İran'da Aralık ayının son günlerinde ekonomik sorunları protesto etmek için başlayan ve hükümet karşıtı gösterilere dönüşen protestolarda, 90'ı üniversite öğrencisi olmak üzere 1000'den fazla kişinin gözaltına alınmıştı.

İran'ın ruhani lideri Ali Hamaney, gösterileri "dış güçlerin oyunu" olarak nitelendirmiş ve sert tepki göstermişti.