Son dönemde yakın temasta bulunan Ankara-Mogadişu ilişkileri Türk dizileriyle yeni bir boyuta giriyor. Öyle ki Katar merkezli Al Jazeera, Somali'de son dönemde büyük önem kazanan Türk dizilerinin topluma etkisini mercek altına aldı.

 

Al Jazeera'nın "Yeşilçam, Somali'de Hollywood ve Bollywood'u geride bıraktı" başlığıyla verdiği haberde sıradan Somalililerin Türk dizilerine olan merakı ve yorumları dikkat çekiyor.

Kara Para Aşk sosyal medyada da çok beğeniliyor. Kara Para Aşk sosyal medyada da çok beğeniliyor.


Öyle ki Anisa Ali isimli iki çocuk annesi 29 yaşındaki bir kadın arkadaşlarıyla her gün Kara Para Aşk izlediğini söylüyor Al Jazeera muhabirine. Nuur Muhammed imzalı haberde, "Ali heyecanlı bir şekilde televizyona bakıyor. Uzaktan bakan ve ekranı görmeyen birisi Ali'nin en sevdiği futbol takımının maçını izlediğini sanabilir. Ali, en sevdiği karakter Demir'in başına gelenlerden dolayı duyduğu öfkeyi anlatıyor" ifadesi dikkat çekiyor. Ali, "Biz erkeklerin futbol maçı izlemesine izin veriyoruz, onlar da bizim dizi izlememize izin vermeliler" yorumunu yapıyor.

Al Jazeera'ya konuşan Ali, "Bu dizilerde sürekli bir sürpriz ve duygu yoğunluğu var. Karakterlere, 'Bunu yap, kendini koru, konuşsana' gibi direktifler veriyoruz. Kanepemizde diziye dahil oluyoruz" diyor. Türkiye'nin 2011'den beri yardım eli uzattığı Somali'de Türk dizileri kaçak olarak da bir hayli izleniyor.

Al Jazeera'nın haberinde, dublaj sanatçılarının Türk dizilerine ayrı önem verdiği belirtildi. Al Jazeera'nın haberinde, dublaj sanatçılarının Türk dizilerine ayrı önem verdiği belirtildi.


Öyle ki Al Jazeera'nın haberinde, çevirmenler ve dublaj sanatçıları dizileri Türkçe'den çevirerek Somalili izleyiciler ile bariyeri ortadan kaldırdığı vurgulanıyor. Somali'de hizmet veren Fanproj isimli ufak bir yapım şirketinin Türk dizilerinden para kazanma yöntemi de ortaya çıktı. Haberde şu ifadeler dikkat çekiyor: "Ufak yapım şirketi Türk filmlerini  ve dizilerini internetten indiriyor, editliyor ve Somalili dublaj sanatçıları üzerine ses okuyor ve bunları yerel TV kanallarına ve sosyal medya hesaplarına satıyor."

Haberde, Türk dizilerinin daha çok izlenme sebebi olarak ise, "Hollywood ve Bollywood yapımlarının aksine Türk dizileri aylarca sürüyor ve her gün izlenebiliyor. Aktörler Müslüman ve dolayısıyla Somalili izleyiciler kendilerini hikayeye ve karaktere bağlanabiliyor" yorumu yer alıyor.

Son bir yıldır Kara Para Aşk üzerinde çalışan Fanproj'un çevirmeni Muhammed Abdulkadir, "Bizim odak noktamız Türk yapımları. Somalililer Türk yapımlarına bayılıyor ve Somali dilinde olunca ilgi daha da büyüyor. Bizim görevimiz bunları çevirmek" diyor.

Foto: Reuters Foto: Reuters


Fanrpoj'da çalışan müdürlerden Muhamemd Ebubekir, "Filmleri sosyal medyada paylaştığımızda hep pozitif yorumlar alıyoruz. Türk yapımları çok öğretici olduğu için onları çevirmek ve seyircimize katkı sağladığı için buna ağırlık verdik" diyor.

Fakat Al Jazeera'nın haberinde, Somali'de yaşayan erkeklerin bu durumdan memnuniyetsiz olduğu belirtiliyor. Öyle ki, Al Jazeera'ya konuşan 2 çocuk babası 29 yaşındaki Abdi Kadir Şeyh, "Erkeklerin rolü, çalışmaktır ve kadınlarınki de ev işi yapıp çocuklara bakmaktır. Fakat kadınlar bu dizilere o kadar vakit harcıyor ki eşleriyle ilgilenmiyorlar. Diziyi izlerken çocuklarıyla da ilgilenmiyor ve yemek yapmıyorlar" ifadesini kullandı.

Öte yandan Şeyh Aadam Muallim, Al Jazeera'ya açıklama yaparak, Türk dizilerinin yasaklanması gerektiğini söyledi. Şeyh Muallim, "Bu filmler Somali aile yapısına zarar veriyor. Kadınlar bütün gece film izliyor ve eşlerini dinlemiyorlar. Bu haramdır" dedi.