TSK ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Suriye'nin Afrin bölgesinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı'nda 32. gün geride kaldı. TSK'dan yapılan açıklamada bugüne kadar toplamda 1715 teröristin etkisiz hale getirildiği açıklandı.

BÜLBÜL-AZEZ BAĞLANTISI KURULDU


Zeytin Dalı Harekatı'nın 32. gününde, Fırat Kalkanı Operasyonu ile teröristlerden arındırılan Azez ile Şeyh Haruz arasında bulunan yol açıldı. Böylece Azez – Bülbül arası birleştirilmiş oldu.

Öte yandan harekat kapsamında 32. sabah saatlerinden bu yana en az 9 köy de teröristlerden temizlendi.

YPG'NİN KİLİS SINIRINDA NEREDEYSE BİTTİ

BBC Türkçe'nin derlediği verilere göre, operasyonun ilk bir aylık döneminde kara, top atışı ve hava bombardımanı ile birlikte yürütülen askeri harekatın Bülbül, Afrin şehir merkezi, Cinderes, Burseya Dağı ve Raco kentinde yoğunlaştığı görülüyor.

Bu noktalardan yalnızca Bülbül ve Burseya Dağı, şu ana kadar el değiştirmiş bulunuyor. TSK ve ÖSO güçleri, Raco'ya yakın bazı noktaları ele geçirdi ve bu kentin civarındaki bölgelerde sert çatışmalar yaşanıyor.

kilis

Ayrıca TSK ve ÖSO'nun Suriye sınırının Kilis'in karşısındaki bölümünün önemli bir kısmını ele geçirdiği görülüyor. Hatay üzerinden Suriye'ye giren birlikler de Afrin'in batısındaki sınır hattının yarısından biraz fazlasını ele geçirmiş bulunuyor.

HAVA HAREKATLARINDA YAVAŞLAMA

Genelkurmay Başkanlığı'nın haftalık yaptığı basın açıklamalarında, Zeytin Dalı Harekatı'nın özellikle ilk iki haftasında hava bombardımanının yoğun şekilde yapıldığı görülüyor.

Ancak son iki haftada hava bombardımanıyla vurulan hedeflerin sayısı önemli ölçüde azaldı.

Bunda Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının 3 Şubat'ta İdlib'de düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmeler önemli rol oynuyor.

hava

Genelkurmay Başkanlığı, 12-16 Şubat haftasında toplam 47 hedefin imha edildiğini açıkladı. 3-11 Şubat tarihlerinde imha edilen hedef sayısı 89'du.

OPERASYON NE KADAR DEVAM EDECEK?

Operasyonun birinci ayının sonunda sınırın Suriye tarafının önemli bir kısmı YPG'den alınmış bulunuyor.

BBC Türkçe'ye bir mülakat veren Başbakan Binali Yıldırım, sınırdan içeriye 30 kilometre derinlikte bir güvenli bölge oluşturulmasının planlandığını ve Afrin kent merkezinin de buna dahil olduğunu söyledi.

TSK, şu aşamada Afrin kent merkezine top atışı ve hava operasyonları düzenledi. Güvenlik uzmanları, TSK ve ÖSO güçleri üç koldan Afrin'e doğru ilerlerken, kent merkezlerine doğru çatışmaların şiddetlenebileceğine dikkat çekiyor.

Ayrıca, Suriye hükümetini destekleyen grupların ya da ordunun Afrin'e konuşlandırılması da çatışmaların şiddetini artırabilecek bir diğer gelişme olarak gösteriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Afrin'in ardından operasyonun Kürt ve Araplar tarafından yönetilen ancak güvenliğini SDG'nin sağladığı Menbiç'e kadar genişletileceğini açıkladı.

ABD'nin Menbiç'te yaklaşık 2 bin kadar askeri bulunuyor ve burayı IŞİD'le mücadele konusunda stratejik önemde görüyor.

Türkiye ise eski Başkan Barack Obama'nın YPG'nin Fırat Nehri'nin doğusuna çekileceğine dair söz verdiğini ve bu kapsamda terörist grupların Menbiç'ten ayrılması gerektiğini savunuyor.

[old_news_related_template title="Lavrov: Afrin, diyalogla çözülebilir" desc="Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Afrin'de yaşanan gerilimin Şam ve Ankara arasındaki doğrudan diyalog ile çözülebileceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/lavrov_16_9_1519040375_16_9_1519129434.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/lavrov-afrin-diyalogla-cozulebilir-2235242/"]