Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Bu yıl liseye geçişte düzenlenecek merkezi sınavla ilgili uygulamaların eklendiği yönetmelikte yer alan ‘nakil ve geçişler’ hakkındaki madde ‘TEOG bu yıl da uygulanacak’ yorumlarını beraberinde getirdi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yaparak, bu yıl yeni liseye giriş sistemi uygulanacağını belirtti. MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de yönetmelikteki geçici maddenin bu yıl 8'inci sınıfta okuyup, 9'uncu sınıfa yerleşecek öğrencileri kapsadığını ve maddenin yanlış yorumlandığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde düzenlemeye gidildi. Yönetmeliğe göre liseler sınavla öğrenci alanlar ve sınavsız öğrenci alanlar olarak ikiye ayrıldı. Yönetmeliğe göre fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına girmek için Milli Eğitim Bakanlığı merkezi bir sınav yapılacak ve bu ortaöğretim kurumları merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak. Sınavla öğrenci alacak okulların sınıf mevcutları 30; diğerleri 34, ihtiyaç halinde 40 olabilecek.

ORTAOKUL VE LİSELER EŞLEŞTİRİLECEK


Yönetmelik ile Ortaöğretim kayıt alanı tanımlaması yapıldı. Bundan sonraki süreçte il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ortaokul ve liseleri birbirleri ile eşleştirecek. A ortaokulundan mezun olan öğrenci A ortaokulu ile eşleştirilen liseye yerleştirilecek. Ortaöğretim kayıt alanı içerisinde liselere yerleşemeyen öğrenciler Ortaöğretim Başarı Puanı üstünlüğüne göre bulunduğu ilçedeki okullara yerleştirilecek.

Yönetmeliğe “Yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar” hükmü konulması, “TEOG geri geliyor” tartışmalarını da beraberinde getirdi. Yapılan değişikliklerin bu yıl mezun olacak öğrencileri kapsayıp kapmadığı konusunda öğrenciler çelişki yaşadı.

“MEB YÖNETMELİĞİ DOĞRU YAZAMIYOR”


CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yönetmeliğe eklenen geçici maddenin kaosa neden olduğunu söyledi. Altay, “Bu madde gereksiz bir şekilde yazılmış ve 2017-2018 yılında ortaokullardan mezun olacak öğrencileri kapsam dışında bırakmıştır” dedi. Altay, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada merkezi sınavla öğrenci alacak okulların neredeyse yarısının proje okulu olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Milli Eğitim Bakanlığının bazı okulları proje okulu yapma hazırlığı içerisinde olduğu bilinmekte. Bir okulun proje okulu olması için bakanın uygun görüşü yeterlidir. Bu okulların yönetici ve öğretmenleri de doğrudan bakan tarafından atanmaktadır. Yani sınavla öğrenci alacak okulların neredeyse yarısının öğretmeni ve yöneticileri yandaşlardan atanabilecektir. Ülke genelinde 302 Fen Lisesi, 93 Sosyal Bilimler Lisesi 217 proje okulu var. Proje Okullarının 131’i Anadolu İmam Hatip Lisesidir. Milli Eğitim Bakanlığı 600 lisenin sınavla öğrenci alacağını açıklamıştı. Fen Lisesi, Sosyal Bilimler ve proje okulu sayılarına bakıldığında 612 sayısına ulaşılıyor. Bu açıdan bakıldığında sınavla öğrenci alacak okullar belli olmuş görülüyor”

KRİZE MEB’TEN AÇIKLAMA


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise ortaöğretime yeni geçiş sisteminin, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla ortaöğretim kurumlarına yerleşecek tüm öğrencileri kapsadığı bildirildi.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de yönetmeliğe ilişkin açıklama yaptı. "Ortaöğretim yönetmeliğine ilişkin okuma yazma bilmeyenlerin yanlış yorumlarla kafa karıştırdıklarına" işaret eden Tekin, yönetmeliğin şu an 8'inci sınıfta okuyup 9'uncu sınıfa yerleşecek bütün öğrencileri kapsadığını belirtti. Geçici maddenin nakil ve geçişleri düzenlediğini vurgulayan Yusuf Tekin, 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9'uncu sınıfa başlayan öğrencilerin nakil ve geçişlerinin ise eski hükümlere göre yapılacağını kaydetti.