Hayatlarına akademik personel olarak devam etmek için ilk adım olan ALES başvuruları bugün başlıyor. Lisansüstü eğitim almak veya üniversitede akademik bir pozisyona başvurmak isteyenlerin girmesi gereken ALES her yıl ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki defa yapılıyor. ALES ilkbahar sınavı başvuru tarihleri belli oldu. ÖSYM ALES hakkında tüm detayları yayımladığı başvuru kılavuzu ile duyurdu. 2018 yılı bahar dönemi sınav tarihi 6 Mayıs olarak belirlendi. Peki ALES başvuru ücreti ne zaman?

ALES BAŞVURULARI BAŞLIYOR

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman gibi akademik kadrolara yapılacak atamalarda, yurt dışına burslu lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılan ALES ilkbahar dönemi başvurusu, 7 Mart Çarşamba günü alınmaya başlanacak. Toplam 8 gün sürecek olan başvuru dönemi 15 Mart tarihinde sona erecek.

ALES İLK BAHAR SINAVI NE ZAMAN?

ALES ilkbahar dönemi sınavı, bu dönem 6 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. Bu sınavın tamamlanmasının ardından sonuçlar, 7 Haziran Perşembe günü açıklanacak.



ÖSYM DUYURDU E-ALES GELİYOR…

ÖSYM Twitter hesabından E-ALES ile ilgili duyuru yayınladı. Daha önce ÖSYM e-Ales üzerine bir deneme sınavı yapmış ancak sınav resmi olarak geçerli sayılmamıştı.

Geçtiğimiz sene gerçekleştirilen deneme sınavına göre “e-ALES Deneme Sınavı'nda (e-ALES Deneme 2017/1) diğer elektronik sınavlardan farklı olarak adaylara karalama kağıdı dağıtılacaktır. Bu karalama kağıdının sisteme giriş sırasında adayla ilişkilendirilmesi gerekmektedir” açıklaması yapılmıştı.

ALES BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ...

ALES BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

İLKBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ : 06 Mayıs 2018

İLKBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ : 07 – 15 Mart 2018

SONBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ : 18 Kasım 2018

SONBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ : 19 – 27 Eylül 2018

SINAV SAATİ VE SÜRESİ : 10.15, 150 dakika

SINAV ÜCRETİ : 100,00 TL
ales sonuçları

İLKBAHAR DÖNEMİ GEÇ BAŞVURU GÜNÜ VE SINAV ÜCRETİ: 28 Mart 2018, 150,00 TL
(Sınav ücreti aynı gün ödenir.)

SONBAHAR DÖNEMİ GEÇ BAŞVURU GÜNÜ VE SINAV ÜCRETİ: 10 Ekim 2018, 150,00 TL
(Sınav ücreti aynı gün ödenir.)

ALES'DE YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (LES) adıyla yapılmaya başlanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’nda (ALES), Yükseköğretim Kurulu köklü değişikliğe gidiyor. YÖK’ten konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Buna göre ALES'te test sayılarında azaltmaya gidildi. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirildi. Yeni ALES, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacak. Böylelikle Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırıldı.
Yeni ALES’te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapıldı. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarından oluşacak. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanıyor. ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.