CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada eğitim konusuna değindi. 2002 yılından bu yana üniversitelerin gelişim sürecine bakıldığında bazı rakamların incelenmesi gerektiğini belirten Topal, “ 2002 yılında 79 olan üniversite sayısı, 2018’e geldiğimizde 180’e ulaşmıştır. Tabi üniversitelerin sayısının artması güzel bir gelişmedir. Ancak siz nicelik artışı sağlanmış görünmekle birlikte nitelik tamamen yok sayılmıştır. Öğretim üyesi olmayan, öğrencisi olmayan, binası olmayan üniversitelerin açıldığı görülüyor” dedi.

Topal, YÖK’ün yayınladığı verilere bakıldığında şöyle bir tablonun ortaya çıktığını söyledi:
“Osmaniye Korkutata Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde, profesör yok, doçent yok, yardımcı doçent yok, kim var sadece araştırma görevlisi var, 2012 yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Hukuk Fakültesi kuruluyor. Hala öğrenci almıyor. Kadrosuna baktığımızda profesör yok, doçent yok, yardımcı doçent yok. Fakülte var öğrenci ve hoca yok. 2015 yılında kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, birinci sınıfında 80 öğrenci var. Ancak profesör yok, doçent yok, yardımcı doçent yok, Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık fakültesi 2012 yılında kuruluyor, hala öğrenci almıyor. Aynı zamanda profesör yok, doçent yok, yardımcı doçent yok, Hakkari üniversitesi Mühendislik Fakültesinde bir profesör var doçent ise hiç yok, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi sadece 1 araştırma görevlisi var.”

Adıyaman Üniversitesi’nde skandal mülakat sonuçları olduğunu kaydeden Topal, “İdari personelin görevde yükselme yazılı sınavında 100 puan ile tam not alan şube müdürü adayı mülakatta elendi. Yönetmeliğin sözlü sınavında 70 ten az puan alanlar başarısız sayılır hükmü gereğince işlem yapıldığı açıklanan duyuruda 100 tam puan alan adayın sözlü sınavda 50 puan aldığı ve başarısız olduğu belirtildi. İsmi birçok defa fetö soruşturması skandallarına karışan üniversitenin 05/02/2018 tarihinde yaptığı yazılı sınavda başarılı olan 21 adaydan ilk 5 içinde yer alan sadece 1 adayın sözlü sınavda başarılı olması dikkat çekti” diye konuştu.

DOÇENTLİK YASASI


Doçentlik ile ilgili kanun teklifini değerlendiren Topal, şunları söyledi: “Kanun teklifinin geneline bakıldığında Doktor Öğretim Üyesi ve Doçent alımlarının sübjektif kriterlerle yapılacağı, bir siyasi parti genel başkanı tarafından atanan rektörlerin nerdeyse tüm yetkiyi eline aldığı görülmektedir. Bu teklifin kabulü halinde yandaş olmayan akademisyenlerin üniversitelerde kadro alma şansları yok denecek kadar azalacaktır.”