Özel okulların kayıt dönemi devam ederken, gündeme ‘TEOG’un en başarılı 50 özel okulu’ listesi düştü. Geçtiğimiz günlerde, özel bir okulun servis ettiği öne sürülen ve bazı basın yayın kuruluşunda yer alan haberde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın TEOG’da en başarılı 50 okulu sıraladığı belirtildi. Sıralamada yer alan 50 okulun büyük bir bölümünün ise aynı eğitim kurumuna ait olduğu görüldü.

Ardından, özel bir okul yine çeşitli yayın kuruluşlarına verdiği ilanda, Türkiye’de 18 bin ortaokulun katıldığı TEOG sınavında ilk 20 okulun başarı sırasında, kendilerine ait 15 okulun ilk 20’de yer aldığına işaret etti.

MEB: BİZ PAYLAŞMADIK


Bunun üzerine önce Türkiye Özel Okullar Derneği, ardından da Milli Eğitim Bakanlığı bir açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye ilişkin yapılan sınavlarda, bugüne kadar resmi ya da özel okullar arasında sınav sonuçları üzerinden bir başarı sıralamasının paylaşılmadığını duyurdu.

Listede yer alan bazı özel okul sahipleri de bu duruma isyan etti ve listenin doğru olmadığını, bir özel okul tarafından ‘algı yaratmak’ için ortaya atıldığını belirtti.

Konuyla ilgili olarak SÖZCÜ’ye konuşan Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, “Öğrenci kayıt dönemindeyiz. Velilerden bu tip manipülasyonlara itibar etmemelerini istiyoruz. Ayrıca özel okullarımız sınava öğrenci hazırlamıyor, hayata öğrenci hazırlıyor. Elbette sınava da hazırlıyoruz ama asıl amacımız iyi insan yetiştirmek” dedi.

BAKANLIK 6 YILDIR SIRALAMA YAPMIYOR


Bu tip ‘başarılı okul’ sıralamasını Bakanlığın altı yıldır yapmadığının altını çizen Dal, bu konuda Bakanlık kararı olduğunu vurguladı. Bu listelerin manipülasyona neden olduğunu belirten Dal, listelerin yapılmama nedeni şöyle anlattı: “Bunun için üç sebep var. Birincisi, örneğin bahsi geçen listede ilk sırada yer alan okul, geçen yıl açılmış. Yani öğrenciler sadece sekiz ay okumuşlar bu okulda. Yedi yıldır nerede eğitim görüyor bu öğrenciler? Bu, başkasının başarısını çalmaktır. Yedi tane seçme öğrenciyle bu okulu Türkiye birincisi diye takdim ediyorsunuz. Bu, manipülasyondur. Bakanlık bu yüzden sıralama yapmıyor.

MANİPÜLASYON YAPILIYOR


İkinci gerekçe bu okullar 5-6 yıllık da olsa başarılı-başarısız öğrencileri eleyerek gidiyorlar. Yani 7. sınıfa geldiğinde zayıf çocukları başka okula, ful çekecek çocukları başka bir okulda topluyorlar ve markayı şişiriyorlar. Bu da başka bir manipülasyon şekli. Üçüncüsü de hormonlu notlar. Bu kurumlar öğrencilere derslerde 100 verme garantisi veriyor.”

ÇOCUĞUN İYİ EĞİTİLECEĞİ OKULLAR TERCİH EDİLMELİ


Dal, basına servis edilen bu listenin bir algı operasyonu olduğunu vurgulayarak, “Bu hırsızlıktır, yalandır. Veliler bunlara itibar etmesinler. Çocuklarının mutlu olacağı, kendi yaşam tarzına uygun, iyi eğitileceği okulları tercih etmeliler. Nihayetinde sadece sınav başarısına endeksli okul tercih edildiğinde, çocuklar sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.