Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sıkça sorular soruları ve cevapları güncelledi. Yükseköğretim Kurumları sınav ücretinin ÖSYM tarafından belirlendiği belirtilerek, “Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi oturumlarının her biri 50 TL’dir. Bu ücret geçtiğimiz yıllardaki ücretlerle karşılaştırıldığında daha düşüktür” denildi.
YÖK tarafından güncellenen soru ve cevaplarda, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin TYT ve AYT’deki ağırlığı da açıklandı. Buna göre, TYT’de Türkçe’nin ağırlığı yüzde 33, sosyal bilimlerin yüzde 17, temel matematiğin yüzde 33, fen bilimlerinin yüzde 17 ağırlığı olacak. Bununla birlikte, sınavda öğrencilerin okuduğunu anlama temel matematik becerisinin ölçülmesi amaçlanıyor.

Sözel puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarının birinci oturumda (TYT) ve ikinci oturumda (AYT) yer alan testlerin ağırlıkları ve katkısı şöyle:

Sözel puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı yüzde 13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 7, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı yüzde 40;
AYT’de aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı yüzde 30, Sosyal Bilimler-2 testinin ağırlığı yüzde 30 olmak üzere AYT’nin yerleştirme puanına katkısı yüzde 60.

tablo1

Sayısal puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarının, TYT’de ve AYT’de testlerin ağırlıkları ve katkısı:

Sayısal puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı yüzde 13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 7, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı yüzde 40;
AYT’de ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Matematik testinin ağırlığı yüzde 30, Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinin ağırlığı yüzde 10 olmak üzere, AYT’nin yerleştirme puanına katkısı yüzde 60.

tablo2

Eşit Ağırlık puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarının, TYT’de ve AYT’de testlerin ağırlıkları ve katkısı:

Eşit Ağırlık puan türü ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı yüzde 13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 7, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı yüzde 40; AYT’de ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Matematik testinin ağırlığı yüzde 30, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı yüzde 30 olmak üzere AYT’nin yerleştirme puanına katkısı yüzde 60.

tablo3

Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarının, TYT’de ve AYT’de testlerin ağırlıkları ve katkısı:

Dil puanı ile yerleşilebilen lisans programlarında daha önce açıklandığı üzere “soru sayısı ile ilişkili” olarak, TYT’de Türkçe testinin ağırlığı yüzde 13, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı yüzde 7, Temel Matematik testinin ağırlığı yüzde 13 ve Fen Bilimleri testinin ağırlığı yüzde 7 olmak üzere TYT’nin yerleştirme puanına katkısı yüzde 40; Yabancı Dil oturumunda ise aynı şekilde soru sayıları ile ilişkili olarak Yabancı Dil testinin ağırlığı yüzde 60, Yabancı Dil testinin yerleştirme puanına katkısı yüzde 60.
tablo4

YABANCI DİLDE ARAPÇA VE RUSÇA TESTLERİ DE YER ALACAK


YÖK açıklamasında bu sene bir ilk olarak İngilizce, Almanca, Fransızca testlerine ek olarak yabancı dil oturumunda Arapça ve Rusça testlerinin de yer alacağını belirterek, “2017-2018 eğitim öğretim yılı verilerine göre; ortaöğretim sistemimizde yabancı dil eğitimi verilen ilk beş dil İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusçadır. Dolayısıyla Yükseköğretim Kurulu olarak bu beş dil, dil sınavı kapsamına alınmış bulunmaktadır” dedi.