ABD'de yaşanan bütçe krizi nedeniyle 20 Ocak itibarıyla kısmen kapanan federal hükümet, yeni haftaya hayati faaliyet dışında diğer tüm faaliyetleri gerçekleştiremeden giriyor.

ANLAŞMAZLIK HALA ÇÖZÜLEMEDİ

Cumhuriyetçiler, Demokrat Kongre üyeleriyle müzakereleri hafta sonu boyunca sürdürdü. Buna karşın, tarafların federal hükümetin temel anlaşmazlığı hala çözemediği belirtiliyor. Demokrat Kongre üyeleri, bütçe tasarısına destek vermek için aileleri tarafından ülkeye çocuk yaşta kaçak getirilen 800 bin civarında genç göçmeni koruyan DACA isimli programa yönelik belirsizliğin giderilmesini şart koşmuştu.

Federal mali yılın 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona erdiği ABD'de her yıl yaşanan bütçe krizleri, hükümetin en son 2013'te olmak üzere defalarca kapanmasına yol açtı.

16 GÜN İŞE GİDEMEDİLER 


Kongrenin bütçe üzerinde mutabakata varamamasından ötürü 1-17 Ekim 2013 arasında faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan federal kurumlarda görev yapan 800 bini aşkın kamu çalışanı, 16 gün boyunca işlerine gidemezken, binlerce gardiyan, polis ve sınır kontrol görevlisi bu süre boyunca ücret alamadan çalışmıştı. Ülke ekonomisine 24 milyar dolara mal olduğu tahmin edilen süreç, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin uzlaşmaya varmalarının ardından 17 Ekim'de sona ermişti.

[custom_content title="Hükümetin kapanması ne anlama geliyor?" desc="Government shutdown olarak adlandırılan bu durum, yani hükümetin kapanması ne anlama geliyor? ABD’de hükümet Kongre’den harcama izni almadan bütçeden harcama yapamaz. Dolayısıyla bu şu demek: hükümet harcama yapamadığı için tamamen olmasa da kısmen kamu hizmetleri durdurulur, kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılır, sadece zorunlu kabul edilen çalışmalar yavaşlamış şekilde devam ettirilir, ekonomik verilerin açıklanmasında aksamalar olabilir. Kamu çalışanlarının maaşları ödenemez. ABD tarihinde en uzun hükümet kapanması 21 gün sürdü, 2013 yılında ObamaCare’in uygulanması öncesinde tarafların anlaşamaması nedeniyle hükümetin kapanması ise 15 gün sürdükten sonra yeni borç tavanı konusunda anlaşmaya varılmış. Yani, hükümet kapansa bile maksimum 3 haftalık bir süreç öngörebiliriz, yeni bütçe anlaşması için."]