ABD Kanada'nın NAFTA müzakerelerindeki tıkanıklığı giderme önerilerini reddetti ancak 'atılımlar' yapmaya çalışacak. Ancak temsilcinin Şubat ayının sonuna kadar çözümler bulunması için çaba gösterileceğini söylemesi üzerine, Washington'un yakın zamanda NAFTA'dan çekileceği endişeleri azaldı.

NAFTA'yı, imalat sektöründe istihdamın Meksika'ya kaçmasına neden olan bir felaket olarak niteleyen Başkan Donald Trump, anlaşma istihdamı ABD'ye geri getirecek biçimde yeniden müzakere edilmediği takdirde NAFTA'dan çekilme tehdidini tekrarlıyor.

Lighthizer, NAFTA müzakerelerinin dün Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen altıncı turunun ardından Trump'ın anlaşmaya ilişkin görüşlerinin değişmediğini belirtti ve müzakerelerin ABD'nin önceliği olan konularda çok yavaş ilerlediğine dikkat çekti.

Lighthizer, "Sonunda temel meseleleri görüşmeye başladık. Bu nedenle bu tur ilerleme sağlanan bir aşama oldu. Ancak müzakerelerde çok yavaş ilerliyoruz. Daha hızlı ilerleme, belirsizlik içinde çalışan vatandaşlarımıza borcumuzdur" dedi.

Lighthizer, şimdiden başlayarak, 26 Şubat'ta Mexico City'de başlayacak dokuz günlük görüşmelere kadar "büyük atılımlar" sağlamak amacıyla "çok sıkı" çalışacağını belirtti.

Lighthizer, Trump'ın Kongre'den yönetimin Haziran ayı sonunda sona erecek "hızlı müzakere" yetkisini yenilemesini isteyeceğini de ekledi.

Meksikalı ve Kanadalı müzakereciler, NAFTA'da yolsuzlukla mücadele konulu faslın tamamlanmasıyla Montreal görüşme turunda önemli ilerleme kaydedilmiş olduğunu söylediler.

Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo sağlanan ilerleme sayesinde, telekomünikasyon ve dijital ticaretle ilgili fasılların Mexico City'deki müzakerelerde tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

REUTERS