Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ihaleleri elektronik ortamda yapmaya başladı. Gümrükte el konulan mallar arasında röntgen cihazlarından 96 bin lira değerinde damla sakızına kadar birçok ürün satışa çıktı. Çoğunlukla elektronik sigara ve cep telefonlarının olduğu satış listesinde otomobil motoru bile bulunuyor. Satışa çıkan cep telefonları ağırlıklı olarak Gaziantep Gümrük Müdürlüğü depolardayken, elektronik sigara ve tekstil ürünlerinin Diyarbakır gümrüklerinde ele geçirildiği görülüyor.

Pirinç, şeker gibi gıda ürünleri ise Van Tasfiye İşletme Müdürlüğü’nde satışa çıkarılıyor. Van’da ele geçirilen 360 kilogram pirinç bin 55 TL’den, 4 bin 194 kilogramlık toz şeker ise 5 bin 810 TL’den satışa çıkarıldı.

İNTERNETTEN İHALEYE GİRİLİYOR


İhalelerde rekabeti artırmak için internet üzerinden ihale yapıldığını belirten gümrük müdürlüğü yetkilileri bu sayede tasfiye edilecek olan eşyadan elde edilen gelirlerin artırılmasının amaçlandığını ifade etti. Elektronik ihaleye girebilmek için ana sayfadaki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sitesindeki “e-ihale” sekmesinden “Üye ol” bölümüne kayıt olunması yeterli. İhalesine katılmak istediğiniz araçlar için gerekli teminat bedelinin e-ihale uygulaması için döner sermaye adına açılmış banka hesabına yatırılması gerekiyor. Ürünün belirtilen fiyatının yüzde 10’u kadar teminat yatırıldıktan sonra internet üzerinden ürüne fiyat veriliyor. Teklifler ve teklif artışları 100 TL ve katları olarak yapılıyor.

ESAS BEDELİN YÜZDE 75’İYLE BAŞLANIYOR


E-ihalede satışa esas bedelin altında da teklif verilebiliyor. Satışlarda ihaleye verilen en yüksek teklifin işletme tarafından belirlenen satışa esas bedelin yüzde 75'i ve üzerinde olması halinde satış gerçekleşiyor. Yani bin TL esas bedel belirlenen bir ürüne 750 TL minimum fiyatla başlamanız gerekiyor.