Askeri birliklerde yaşanan zehirlenme vakaları ve son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaşanan at eti skandalı Milli Savunma Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) erbaş ve erlerin sağlıklı, güvenli beslenmesini sağlamak amacıyla Milli Savunma Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında gıda alımına ilişkin protokol imzalandı.

Protokole ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bu yıldan itibaren et ve et mamullerini Et ve Süt Kurumu’ndan yıllık 510 milyon TL’ye alacaklarını bildirdi. Canikli, “TSK’ya gıda temini kapsamında toplam 758 milyon liralık malzemeyi 2018 yılı içinde ağırlıklı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla ilgili ve bağlı kuruluşlarından temin edeceğiz” dedi.

ORGANİK TAVUK BULUNAMADI


Askerin organik gıdalar tüketmesi için de çalışma yapıldığını söyleyen Canikli, “Organik ürün uygulamasını pilot illerde hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu’daki askerlerimize 200 bin litre organik süt 1 milyon 650 bin organik yumurta temin edilecek” diye konuştu. Canikli, bu sene TSK’nın tavuk tüketiminde de organik üretime geçebilmesi için çalışmalar yürüttüklerini ancak, tüm piyasadaki organik tavuk üretim kapasitesinin TSK’nın ihtiyacının altında kaldığını bildirdi. Önümüzdeki yıldan itibaren pilot uygulama başlatacaklarını söyleyen Canikli, askerin süt, yumurta ve tavukta bütün ihtiyaçlarının organik olarak sağlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Bu arada Nurettin Canikli, orduya yemek sağlanması ihalesini Kerevitaş’ın, süt ihalesini de Pınar Süt’ün kazandığını bildirdi. Canikli, şunları söyledi: “Organik süt ile ilgili olarak 11 firma söz konusu. Bu firmalardan 3 tanesi ilgilendi. Bu üç firma davet edildi ve organik süt üretimi temin-tedarik işini en düşük fiyatı veren Pınar Süt aldı. Yine aynı şekilde balık-konserve işinde bu konuda isim yapmış 3 firmayı davet ettik. Dardanel, Kerevitaş ve bir de Pınar. Bunları yarıştırdık, Kerevitaş aldı. Bu markalar belli bir garantinin adresi görevini ifade edecektir. TSK’ya verdikleri ürünlerin kalitesi konusunda gerekli hassasiyetleri göstereceklerdir. Aksi durum söz konusu olduğunda markalarının zarar görmesi söz konusudur. Eğer dışarıdan aldığımız ürünleri önümüzdeki dönemde kamu kuruluşları üretmeye başlarsa, piyasadan bu yöntemle, firmaların çağrısıyla uyguladığımız o yöntemi terk ederek bunları da o kuruluşlardan almaya başlayacağız.”

YEMEK İHALESİ HİSSELERİ ZIPLATTI


Kerevitaş’ın TSK’ya yemek, Pınar’ın da süt sağlayacağının açıklanmasıyla söz konusu şirketlerin hisseleri değerlendi. Açıklama sonrası Kerevitaş hisseleri 137.70 liraya kadar yükseldi. Paylardaki hızlı artış sonrası devre kesiciler çalıştı. Hisseleri borsada işlem gören Kerevitaş’ın yüzde 46.1’i Yıldız Holding’e, yüzde 10.34’ü Ufuk Yatırım AŞ.’ye, yüzde 9.98’i Murat Ülker’e, yüzde 8.13’ü Ahsen Özokur’a, yüzde 7.3’ü Trade Turk Gıda’ya, yüzde 18.03’ü ise halka açık. Pınar Süt hisseleri de 13.67 liraya çıktı. Gün sonunda Kerevitaş payları yüzde 12.81 primle 132.10 liradan, Pınar Süt hisseleri ise yüzde 4.89 yükselişle 13.30 liradan işlem gördü.