Bankacılar bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası faiz kararı tutanaklarının beklendiğini, Suriye'deki gelişmelerin de yakından izlenmeye devam edileceğini söylediler.

Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonu devam ederken, dün Suriye hükümeti yanlısı savaşçıların Halep'ten Afrin bölgesine girmeye başladığı ve Türkiye'nin karşılık verdiği haberiyle BIST-100 endeksi dün yüzde 2'nin üzerinde kayıpla kapanmış, dolar/TL de sert yükselmişti.

DOLAR NE KADAR OLDU?


Dolar/TL dün 3.77'li seviyelerden 3.8120'ye kadar yükseldikten sonra bugün gerginliğin yeni bir boyuta taşınmaması kurun yönünü sınırlı aşağı çevirmesine neden oldu.

Dolar/TL, bu gelişmelerle güne başladığı 3.80'den saat 17.25'te 3.7876/3.7891 seviyesine geriledi. Aynı saatte sepet bazında TL 4.2271/4.2296, euro/TL ise 4.6684/4.6710 seviyesinde işlem görüyor.

Dün Lübnan'ın Hizbullah grubunun yönettiği askeri medya birimi Suriye hükümetini destekleyen "halk birlikleri"nin Türkiye'nin sınır ötesi harekat yürüttüğü Suriye'nin Afrin bölgesine girmeye başladıklarını bildirdi. Suriye devlet medyası SANA ise Türk birliklerin Suriye hükümeti yanlısı güçlere Afrin bölgesine giriş yapmalarının ardından top ateşi açtığını duyurdu.

[old_news_related_template title="21 Şubat güncel altın fiyatları: Çeyrek ve gram altın ne kadar oldu? Hafif düşüş devam ediyor..." desc="Yeni yıl ile birlikte altın fiyatlarında hareketlilik arttı. Altın fiyatlarında 5 günden bu yana devam eden düşüş devam ediyor. Yatırımcısının merak ettiği gram altın fiyatları güne 162,51 seviyelerinden başladı. İşte 21 şubat çeyrek, gram ve cumhuriyet altını fiyatları... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/altin-fiyatlari-28-ocak_16_9_1519187741.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlari-guncel-21-subat-carsamba-bugun-ceyrek-altin-kac-lira-gram-altin-ne-kadar-oldu-2236391/"]
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bazı Şii milis güçlerinin Afrin'e doğru hareketliliğinin tespit edildiğini, top atışlarının yapılması üzerine geri dönmek durumunda kaldıklarını açıkladı.

Piyasalarda endişenin tam olarak sona ermediğini belirten bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Suriye'de Türk birliklerinin başta Suriye birlikleri olmak üzere bir başka devlete ait birliklerle sıçak çatışmaya girme olasılığı piyasalarda endişe yaratıyor. Dün sert bir satış baskısı görmüştük, bugün ise bir miktar toparlanma görüyoruz. Bu toparlanmayı yeni bir endişe yaratacak olay gerçekleşmemesine bağlıyoruz" dedi ve ekledi:

"Ancak TL'nin dünkü seviyelere yeniden gelememesi de risklerin tamamen ortadan kalkmadığını gösteriyor. Jeopolitik gelişmeler gündemde kalacak. Bunun yanından Fed tutanaklarından faiz artışlarının zamanlamasına ilişkin gelebilecek bir sinyal de piyasalarda takip edilecek."

S&P DEĞERLENDİRMESİ CUMA GÜNÜ


Uzmanlar bugün TSİ 22.00'de yayımlanacak tutanaklarda sıkılaştırma yanlısı bir eğilim görülmesi halinde bunun doları destekleyeceğini belirtiyor.

Piyasalar bugün açıklanacak olan Fed tutanakları sonrası Cuma günü açıklanması beklenen S&P'nin Türkiye değerlendirmesini bekliyor.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.95, valörde son işlemde yüzde 11.94 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.92 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 11.87 oldu.

Gösterge iki yıllık tahvilde ise ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 13.06 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 13.03 seviyesinden gerçekleşti.

BORSADA YÜKSELİŞ %2'Yİ AŞTI


Hisse piyasası dün yüzde 2'nin üzerindeki kayıp sonrasında bu sabah güçlü alımlarla açılırken; gün içinde yükselişini yüzde 2'nin üzerine taşıdı.

BIST-100 endeksi 116,209'a kadar çıkmasının ardından saat 18.00'de yüzde 2.35 yükselişle 116,094 puanda bulunuyor. Bankacılık endeksi ise aynı saatte yüzde 3.17 yükselişte.

REUTERS