İç talebi büyütmeye yönelik uygulamaların pek çok kesim açısından bilinmeyen bir şeye işaret ettiğini kaydeden Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Erol Bilecik, “Kısa vadeli büyüme için finansal istikrardan bir miktar uzaklaşmanın bedeli maalesef yüksek enflasyondur. İç talebi canlandırmak için attığımız adımlar büyümeye destek verdi. Ekonomiye katkı sunarken aynı zamanda enflasyon oranlarımızın yüzde 12’ye ulaşmasına neden oldu. Bu rakam 2003 yılından bu yana görünen en yüksek enflasyon oranıdır” dedi.


Ekonomi literatüründe yüksek enflasyon ile yüksek büyümenin yan yana gitmeyeceğini kaydeden Bilecik, Türkiye’nin varını yoğunu ortaya koyarak enflasyonu düşürmesi gerektiğini aktardı. Dış borç oranının yüzde 35’ten yüzde 52’ye çıktığını aktaran Bilecik, artık iç talebi körükleyen politikalardan bir an önce uzaklaşarak fiyat istikrarının sağlanması gerektiğini dile getirdi. Bilecik, büyümenin ise verimlilik artışı ve üretkenlikle yakalanabileceğini söyledi.

AB EKONOMİSİ ÖNEMLİ

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde konuşan Bilecik, 2017 başında büyüme beklentilerinin düşükken iki önemli gelişmenin bu beklentileri tersine çevirdiğini kaydetti. Bilecik, AB ekonomisinde artan büyüme ile ihracat ve hükümetin vergi, istihdam tedbirlerinin tabloyu yeniden şekillendirdiğini aktardı. İhracattaki büyümenin AB ekonomisinin Türkiye açısından önemini de ortaya çıkardığını anlatan Bilecik, “Bizim hayalini kurduğumuz güçlü Türkiye var. Şartların her zamankinden daha hızlı bir değişim sürecinde olduğu bu süreçte değişim dönüşümün yapı taşıdır. Türkiye’nin yüzde 100 halka açık en değerli kurumu Türkiye Cumhuriyeti’dir” dedi.