Dolar/TL bugün en düşük 3,7334, en yüksek 3,7518 seviyesini  gördü.

BUGÜN PİYASALARDA NE OLACAK?


TÜİK hizmet sektörü güven endeksini açıklayacak(10:00).

Merkez Bankası kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verilerini açıklayacak(14:30).

ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, öncü mal ticaret dengesi (16:30), yeni konut satışları, CB öncü göstergeler endeksi (18:00) ve Kansas City Fed endeksi (19:00) verileri takip edilecek.

TCMB 18 Ocak tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini  yayınlayacak(14:00).

Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararını açıklayacak(15:45). Piyasalarda faizlerde bir değişiklik beklenmiyor.

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Mario Draghi, Para Politikası Kurulu toplantısı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek(15:30).

Davos Zirvesi devam edecek. Dolarda değer kaybı ve küresel piyasalardaki pozitif havanın etkisiyle dolar/TL'de aşağı hareket devam ederken, doların küresel seyri, Afrin harekatı ve Türkiye ile ABD ilişkileri yakından izleniyor.

Yurtçinde bugün saat 1400'de Ocak ayı PPK toplantısına ilişkin özetler, saat 1430'da Ocak ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Yurtdışında ise saat 1200'de Almanya IFO endeksi, saat 1545'te ECB politika faizi, saat 1630'da ABD işsizlik maaş başvuruları, saat 1800'de ABD yeni konut satışları açıklanacak.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Suriye'deki son gelişmeler ve Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu belirtilirken, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın Türkiye'ye Suriye'nin kuzey bölgesindeki askeri operasyonunu sınırlamasını çağrısında bulunduğu ve ABD ile Türk güçlerini karşı karşıya getirmemesi uyarısı yaptığı belirtildi.

Türk kaynaklar sonrasında ise ABD açıklamasının içeriği tam olarak yansıtmadığını, Trump'ın Afrin operasyonuyla ilgili "tırmanan şiddetten kaygı" diye bir şeyden söz etmediğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ Reuters'a dün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye topraklarında operasyon yaptığı bölgede, ABD ile karşı karşıya gelme düşüncesi taşımadığını, bu ihtimalin Menbiç'te de zayıf olduğunu söylemişti.

Türkiye'nin Afrin'de başlattığı operasyona ilk tepki olarak dolar/TL hafta başında illikit piyasada 3.85 seviyesine yükselmiş ancak uluslararası çevrelerden operasyona yönelik olumsuz bir tepki gelmemesi risk algısını hafifleterek kurda 3.75'in altına gerilemeye neden olmuştu.

Analistler operasyonun ne kadar süreceğinin ve kapsamının yanı sıra ABD ile ilişkilere yansımasının yakından izlendiğini, jeopolitik risklere yönelik haber akışının yanı sıra küresel piyasalardaki havanın TL varlıkların seyrinde etkili olmaya devam edeceğini belirtiyor.

Asya borsaları Trump yönetiminin korumacı yaklaşımının finansal piyasalara gölge düşürmesine rağmen rekor seviyeye yakın seyrederken, dolar ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in dolardaki zayıf seyrin ABD ticareti için olumlu olduğu söylemesinin ardından baskı altında kaldı.

Dolar endeksi dünkü kayıplarını artırarak Aralık 2014'den bu yana en düşük seviye olan 89.064'ü gördü.

Öte yandan euro dünkü kazanımlarını artırarak yüzde 0.15 artışla 1.2425'e yükseldi ve Aralık 2014'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.2428 dolara yakın seyir izliyor.

ECB'nin euronun hızlı değer kazanımlarına ilişkin endişeli olduğuna ilişkin bir işaret arayan piyasaların dikkati günün ilerleyen saatlerinde yapılacak ECB politika toplantısına çevrildi.

Dolarda küresel değer kaybı TL'nin de dolar karşısında değer kazanmasına neden olurken, eurodaki yükseliş euro/TL'ye de yükseliş olarak yansıyor.

Dün 5 Ocak'tan beri en düşük olan 3.7326 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, bu sabah saat 0903'te 3.7410/3.7424 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.1988/4.2007, dün 4.6336/4.6343 seviyesinde olan euro/TL ise bu sabah 4.6568/4.6591 seviyesinde bulunuyor.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 12.07, valörde son işlemde yüzde 11.99 seviyesindeydi.

Gösterge iki yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 13.48, valörde son işlemde yüzde 13.36 seviyesindeydi. (Haberi yazan Behiye Selin Taner; Redaksiyon Orhan Coşkun)

FOREKS- REUTERS