Küresel piyasalarda ise yatırımcıların dikkati akşam saatlerinde açıklanacak olan 2017'de faiz oranlarını üç kez artıran Fed'in Aralık ayı toplantı tutanaklarına çevrilmiş olacak. Dolar ayrıca Cuma günü açıklanacak istihdam verisi de dahil olmak üzere ilerleyen günlerdeki ekonomik verilerden ipuçları alabilir.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL güne 3.7702/3.7725 seviyesinden başladı. Euro/TL ise 4.55'ten işlem görüyor. " image="" day="3" month="OCAK" hour="08" minute="59" width="" height=""]
Haftanın kalanında ise ABD istihdam raporu piyasalarda yakından takip edilecek.Geçen yılın son günlerinde ABD ile vize işlemlerinin karşılıklı sonlandırılmasının yarattığı iyimserlik de piyasalarda hissedilmeye devam ediliyor.Dün 26 Ekim'den bu yana en düşük seviyelere gerileyerek dolar/TL günü 3.76 civarında tamamladıktan sona bugün sınırlı bir yükselişle güne 08.59'da 3.7702/3.7725 seviyesinden başladı. Sepet bazında TL aynı saatte 4.1581/4.1610, euro/TL 4.5459/4.5494 seviyesindeydi.

Küresel piyasalarda doların zayıf seyri gelişmekte olan ülke para birimlerine destek oluyor. Dolar Cuma günü geçen haftaki vergi revizyonun ardından ABD ekonomik büyümesindeki yükselişin sürmesine ilişkin şüphelerle temel para birimleri karşısında üç ayın dip seviyesine gerileyerek 2003'ten bu yana en sert yıllık düşüşünü kaydetti.

Euro bölgesinin ekonomik görünümüne ilişkin iyimserlikten destek bulan euro üç yılın zirvesine yakın işlem görüyor.

01dolar1

Euro dün 1.2081 dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra yüzde 0.1 düşüşle 1.2048 dolara geriledi. Böylece euro, Eylül ayında gördüğü ve 2015 başından bu yana en yüksek seviye olan 1.2092 dolardaki zirve seviyesine yaklaşmış oldu.

Euro dolar karşısında 14 yılın en iyi performansını kaydettiği 2017 yılının ardından, Avrupa ekonomilerinin güçlenmesi ve Avrupa Merkez Bankasının ekonomiye verilen desteği azaltacağı yönündeki beklentilerin artmasıyla 2018'e de yüksek seyirli başladı.

Dolar endeksi ise bugün 92'nin hemen altında işlem görüyor.

DAVA SÜRECİ VE ABD VERİLERİ İZLENİYOR


Dolar/TL Ekim ayı başında ABD ile yaşanan vize krizi sonrasında, 3.60 seviyelerinden 3.90'ın üzerine kadar yükselmişti. TL bu dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrışmıştı.

Bankacılar vize sorunun çözümünün ABD Türkiye ilişkileri açısından önemli bir gelişme olduğunu, bundan sonra ise ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle yargılanan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla'nın New York'da görülen davasının yakından izleneceğini belirttiler.

Davada juri Noel tatili öncesi karara varamamış böylece görüşmelere yeni yılda başlamak üzere ara verilmişti.

ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle yargılanan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla'nın New York'ta görülen davasında yargıç Richard Berman davanın düşürülmesi talebini reddetti. Jürilerin istişarelerin dördüncü günü için bugün yeniden biraraya gelmeleri bekleniyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.67, gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.22 oldu.