Küresel piyasalarda dolar zayıf seyrini sürdürüyor. Dolar endeksi 22 Eylül'den beri en düşük tutar olan 92.08'in hemen üzerinde seyrediyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 3.7536/3.7574 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 4.53 seviyesinde." image="" day="2" month="OCAK" hour="15" minute="50" width="" height=""]

Doların zayıf seyri gelişmekte olan ülke para birimlerine destek oluyor. Dolar Cuma günü geçen haftaki vergi revizyonun ardından ABD ekonomik büyümesindeki yükselişin sürmesine ilişkin şüphelerle temel para birimleri karşısında üç ayın dip seviyesine gerileyerek 2003'ten bu yana en sert yıllık düşüşünü kaydetti. ABD büyükelçiliğinin "ABD Dışişleri Bakanlığı, güvenlik durumunun Türkiye'de vize hizmetlerinin yeniden tamamen başlatılmasına yetecek düzeyde iyileştiğine inanıyor" açıklaması ardından 3.82'li seviyelerden 3.78'li seviyelere gerileyen dolar/TL geçen yılı da bu şekilde tamamlamıştı.

Dolar/TL bu sabah 08.59'da 3.7763/3.7809 seviyesinden güne başladı. Daha sonra aşağı yönlü bir hareket izleyen kur, 3.75'li seviyelere kadar geriledi. Sepet bazında TL aynı saatte 4.1586/4.1640, euro/TL 4.5410/4.5471 seviyesindeydi.

Euro ise düşük seyir izleyen dolar karşısında geçen yılın zirvesine yakın seyrediyor. Euro/dolar paritesi geçen hafta 22 Eylül'den beri ilk kez gördüğü 1.20'nin üzerindeki seyrini sürdürüyor.

Küresel piyasalarda risk iştahı Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Güney Kore ile "diyalog kurmaya açık olduğunu" belirttiği haberlerinden destek buluyor.

44342342424

ABD ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik gerginliğin önemli bir göstergesi olan karşılıklı vize işlemlerinin durdurulması Ekim ayı başında yaşanmıştı.

Dolar/TL Ekim ayı başında bu gelişmeyle birlikte işlem gördüğü 3.60 civarından 3.90'ın üzerine kadar yükselmişti. Bu seviyelerde kalıcı olmasa da TL bu dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrışmıştı.

Bankacılar vize sorunun çözümünün ABD Türkiye ilişkileri açısından önemli bir gelişme olduğunu bundan sonra ise ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle yargılanan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla'nın New York'da görülen davasının yakından izleneceğini belirttiler.

Davada juri Noel tatili öncesi karara varamamış böylece görüşmelere yeni yılda başlamak üzere ara verilmişti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolardaki zayıf seyir TL'de iyimser bir hava yaratmış durumda. Bu havayı ABD vize işlemlerinin yeniden başlaması destekliyor. Bu hafta ABD istihdam verileri, Aralık ayı enflasyonu ve ABD'deki davanın sonucu yakından izlenecek. Bu gelişmeler piyasalarda yön belirleyici olabilir" dedi.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 11.67 olurken, valörde son işlem yüzde 11.72 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.40 oldu.