Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonu devam ederken dün Suriye hükümeti yanlısı savaşçıların Halep'ten Afrin bölgesine girmeye başladığı ve Türkiye'nin karşılık verdiği haberiyle BIST-100 endeksi günü yüzde 2'nin üzerinde kayıpla tamamlamış dolar/TL de sert yükselmişti.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL güne 3.7995/3.8000 seviyesinde başladı. Euro/TL ise 4.67'den işlem görüyor." image="" day="21" month="ŞUB" hour="08" minute="57" width="" height=""]

Dolar/TL 3.77'li seviyelerden 3.78'li seviyelere yükselirken değer kaybını hızlandıran bir diğer etken ise Suriye devlet haber ajansı SANA Türkiye'yi savaçıların Afrin'e girdiği geçiş noktası yakınlarına top ateşi açmakla suçlaması oldu. Bu gelişme sonrası kur 3.80'in üzerini test etti. TL'nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 1'i aştı.

Dolar/TL, bu gelişmelerle dün 3.8120'ye kadar yükseldi ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybedenlerin başında geldi.

Kur bu sabah ise güne saat 08.57'de 3.7995/3.8000 seviyesinde başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 4.2393/4.2416 euro/TL ise 4.6811/4.6852 seviyesinde işlem görüyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları güncel 21 Şubat Çarşamba: Bugün çeyrek altın kaç lira? Gram altın ne kadar oldu?" desc="21 Şubat Çarşamba güncel altın fiyatları! Bugün çeyrek altın kaç lira? Altının gramı ne kadar oldu? Güne yükselişle başlayan altın yatırımcısı altın fiyatları konusunda anlık olarak araştırmalarını sürdürüyor. Gram Altın bugün 162,51 seviyelerinde güne başladı. İşte altın almayı planlayanların ve altın yatırımcısının merakla araştırdığı güncel altın fiyatları.." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/altin-fiyatlari-28-ocak_16_9_1519187741.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlari-guncel-21-subat-carsamba-bugun-ceyrek-altin-kac-lira-gram-altin-ne-kadar-oldu-2236391/"]

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün akşam saatlerine doğru bazı Şii milis güçlerinin Afrin'e doğru hareketliliğinin tespit edildiğini, top atışlarının yapılması üzerine geri dönmek durumunda kaldıklarını açıkladı.

Dün Lübnan'ın Hizbullah grubunun yönettiği askeri medya birimi Suriye hükümetini destekleyen "halk birlikleri"nin Türkiye'nin sınır ötesi harekat yürüttüğü Suriye'nin Afrin bölgesine girmeye başladıklarını bildirdi. Suriye devlet medyası SANA ise Türk birliklerin Suriye hükümeti yanlısı güçlere Afrin bölgesine giriş yapmalarının ardından top ateşi açtığını duyurmuştu.

Erdoğan Suriye rejimine bağlı güçlerin Afrin'e girmesi için rejimle YPG arasında bir anlaşma sağlandığına dair haberlerin çıkmasının ardından Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

dolarr

Jeopolitik gelişmelerin yanında küresel gelişmeler de piyasalarda takip edilmeye devam ediliyor. Piyasalar bu hafta bugün açıklanacak olan Fed tutanakları ile Cuma günü açıklanması beklenen S&P'nin Türkiye değerlendirmesini bekliyor.

Dolar yatırımcıların kısa pozisyonlarını kapatmalarının etkisiyle geçen hafta gördüğü üç yılın dip seviyelerinden toparlandıktan sonra bugün artıda seyrediyor. Yatırımcılar ise Ocak ayı sonunda yapılan Fed toplantısının gece saatlerinde açıklanacak tutanaklarını bekliyorlar.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks Cuma günü üç yılın dip seviyesi olan 88.251'i görmesinden bu yana yüzde 1.7 yükseldi. Endeks Asya piyasalarında yüzde 0.1 artıda 89.789'da bulunuyor.

Uzmanlar bugün TSİ 22.00'de yayımlanacak tutanaklarda sıkılaştırma yanlısı bir eğilim görülmesi halinde bunun doları destekleyeceğini belirtiyor.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.95, valörde son işlemde yüzde 11.94 seviyesindeydi. Gösterge iki yıllık tahvilde ise ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 13.06 seviyesindeydi.