Bankacılar bugün Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) açıklayacağı faiz kararının günün en önemli iç gündem maddesi olarak görüyor.

Piyasalarda dış veri gündeminde ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları başta olmak üzere ABD verileri izlenecek.

TCMB'nin TL'deki sert değer kaybı ile enflasyondaki yükselişin sürmesini önlemek adına Aralık ayında gerçekleştirdiği 50 baz puanlık geç likidite penceresi (GLP) ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti artışı ardından Ocak ayında kısa vadeli faizleri sabit tutması bekleniyor.

Bankanın kısa vadeli faizleri sabit tutmasına paralel Ocak ayında ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini de değiştirmeyeceği öngörülüyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 3.8047/3.8039'dan Euro/TL 4.6480/4.6486'dan işlem görüyor." image="" day="18" month="OCAK" hour="09" minute="15" width="" height=""]
Reuters'ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankette tüm katılımcılar faiz koridorunun alt ve üst bandı, politika faizi, GLP ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini sabit tutması bekliyor.

Bankacılar TCMB'nin faiz kararından ziyade önümüzdeki dönemde uygulanabilecek para politikasına ilişkin mesajların yakından izleneceğini, enflasyon görüşlerinde olası değişiklerin takip edileceğini belirtiyorlar.

Dün akşam saatlerinde günü 3.81'in hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah da anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 0839'da 3.8055/3.8071 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.2245/4.2267, euro/TL ise 4.6393/4.6461 seviyesinde bulunuyor.

JEOPOLİTİK RİSKLER VE ABD İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) Suriye'nin batısından Türkiye'ye yöneltilen tehditlerin bertaraf edilmesi için gereken adımların derhal ve kararlılıkla atılacağı belirtildi.

ABD öncülüğünde Suriye'de PYD-YPG'den oluşan bir sınır gücü kurma konusunda atıfta bulunulan bildiride, "Terör örgütlerinin ülkemize yönelik açık tehdidi söz konusu iken NATO çatısı altında ve ikili ilişkilerimizde müttefikimiz olan bir devletin, güvenliğimizi dikkate almadan teröristleri ortak ilan edip silahlandırması üzüntüyle karşılanmıştır" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ABD'nin Suriye-Türkiye sınırında güvenlik gücü kurma niyetinde olmadıklarını ve Ankara'yı kızdıran meselenin "yanlış resmedildiğini" belirtti.

ABD önderliğindeki İslam Devleti ile mücadele koalisyonu, Suriye'de işbirliği yaptığı milislerle birlikte 30,000 kişiden oluşan sınır güvenlik gücü kurmak için çalışma yürüttüğünü açıklamasının ardından Türkiye sert tepki gösterdi ve Suriye'nin Afrin bölgesine derhal müdahale uyarısında bulundu.

Tillerson Kanada'dan Washington'a dönerken uçakta yaptığı açıklamada "Bütün bu durum yanlış resmedildi, yanlış tanımlandı, bazıları da yanlış konuştu. Biz sınır güvenlik gücü oluşturmuyoruz. Bazılarının yaptığı açıklamaların bu izlenimi bırakması talihsiz. Bizim yaptığımız bu değil" dedi.

Tillerson ayrıca ABD'nin Türkiye'ye bir açıklama borcu olduğunu ve Türkiye'nin neden böyle tepki verdiklerini anladıklarını belirtti.

Bankacılar jeopolitik risklere ilişkin her türlü gelişmenin yakından izlendiğini belirtirken Tillerson'un açıklamalarında ise jeopolitik riskleri ciddi manada azaltacak bir durum içermediğini belirttiler.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Tillerson'un 'sınır güvenlik gücü oluşturmuyoruz' açıklaması Türkiye'nin rahatsız olduğu şeyi aslında yapmıyoruz anlamında okuyamıyoruz. Açıklama diplomatik ilişkilerin daha fazla gerilmeyeceği beklentisi yaratabilir bu açıdan pozitif ancak jeopolitik riskleri azaltacak bir adım henüz görmüyoruz" dedi.

Olası bir Afrin operasyonu ve ABD ile ilişkilerin daha da gerilebileceği endişeleri piyasalarda hafta boyunca sert fiyatlamalara neden olmuştu.

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 12.05, valörde son işlemde yüzde 12.12 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.53, valörde son işlemde yüzde 13.53 oldu.

REUTERS