Yüksek işsizlik oranları karşısında güvensiz ve zorlu çalışma koşullarına maruz kalan işçiler, ölümle boğuşuyor. Ocak ayında 141 işçi, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki düşük standartlardan ötürü hayatını kaybederken, inşaat ve tarım yine en çok işçi ölümünün yaşandığı sektörler oldu. Hayatını kaybeden 141 işçinin 130’u sendikasız çalışanlardan oluşurken, yüksekten düşme yine en büyük ölüm sebebi oldu. Diğer taraftan, yüksek çalışma saatleri, güvencesiz çalışma ve borç gibi nedenler işçileri intihara sürüklüyor. Geçen yıl 89 işçi intihar ederek hayatını kaybederken, ocak ayında da 6 işçi intihar etti.

isl

TÜKENMİŞLİK SENDROMU

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) açıkladığı ocak ayı iş cinayetleri raporu, çalışma hayatındaki vahim tabloyu ortaya koydu. İSİG’in yayınladığı rapora göre, işçi ölümleri en çok inşaat, tarım, metal, taşımacılık sektörlerinde gerçekleşti. Rapora göre ölüm nedenleri arasında ilk sırayı yüksekten düşme alırken, trafik, servis kazası ve ezilme, göçük de işçilerin hayatına mal oldu. En çok iş cinayeti İstanbul, Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Aydın ve İzmir’de yaşandı. Rapordaki vahim tespitlerden biri ise işçi intiharlarıyla ilgili oldu. Raporda işe bağlı intiharların önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu ancak önlenebilmesi için öncelikle iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

[old_news_related_template title="ABD'de işsizlik maaşı başvuruları en dipte" desc="ABD'de işsizlik maaş başvuruları geçen hafta 222,000 ile 44 yıldan uzun sürenin dip seviyesine inerken; kasırga nedeniyle gerileyen istihdam piyasasının yeniden yükselişe geçtiğine işaret etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/c-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/abdde-issizlik-maasi-basvurulari-en-dipte-2055912/"]


MOBBİNG VE İŞSİZLİK


Verilere göre 2013 yılında en az 15 işçi, 2014 yılında en az 25 işçi 2015 yılında en az 59 işçi 2016 yılında en az 90 işçi 2017 yılında en az 89 işçinin intihar ederek hayatını kaybettiği belirtildi. Sadece ocak ayında intihar ederek hayatını kaybeden işçi sayısı 6’yı bulduğunun vurgulandığı raporda, “İşe bağlı intihar girişiminde bulunmadan önce işçilerde depresyon, tükenmişlik sendromu, kronik yorgunluk ve muhakeme yeteneğini yitirme gibi zihinsel belirtiler görülüyor” tespitleri yapıldı. Yine rapora göre, Türkiye’de işçi intiharlarının başlıca 3 nedeninin borç, mobbing ve işsizlik olduğu vurgulandı.