Turizm sektörünün önde gelen örgütlerinden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nde (TÜRSAB) seçimlere bir hafta kalırken, başkanlık yarış hızlandı. Aralık ayında yapılması gereken genel kurulun ertelenmesinin ardından kayyum heyetiyle seçime gitmeye hazırlanan TÜRSAB’da adaylığını ilk açıklayan isim Hasan Erdem, tabanın birlik ve beraberlik içinde olduğunu belirtti. Erdem, “Genel kurulda taban TÜRSAB’da yenileşmeye, güçlü bir örgüte evet diyecek. Artık iş yapma zamanı, sezon başlıyor.

TÜRSAB’ta yeni yönetim acenteleri yeni döneme hazırlamak için projeleri yaptı. 36 projeyi biran önce hayata geçirmek istiyoruz” dedi. Dün gerçekleştirdiği basın toplantısı ile projelerini açıklayan Hasan Erdem, diğer aday olan Firuz Bağlıkaya ve ekibi ile yaptıkları işbirliğinin devam ettiğini belirterek, ortak listeyi bir iki gün içinde kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti. TÜRSAB’da birlik ve beraberliğin sağlanması halinde kazanma şanslarının yüksek olduğunu söyleyen Erdem, “Başaran Ulusoy son dakika da bile aday olabilir. Ama ben tabanda birlik sağlayan TÜRSAB’da bizim kazanma şansımızın daha yüksekolduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

DESTİNASYON BANKASI

Başkan seçilmesi halinde delege sistemi getireceğini ve bölgesel yürütme kuruluna bağımsızlık vereceklerini dile getiren Erdem, TÜRSAB’ın daha şeffaf ve demokratik akılla yönetilmesini arzu ettiklerini söyledi. TÜRSAB’ın faaliyetleri arasında hac ve umre organizasyonunun bulunduğunu hatırlatan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hac ve umre organizasyonu yapan bin 200 acentemiz var. 2017’de Diyanet tarafından 32 bin kontenjan tahsis edilmiş. Bu 32 bin kontenjan için 270 acente talip olmuş, maalesef 3-4’ü yüzde 95 oranındaki kontenjanı almış, geriye kalan 265’i yüzde 5’i paylaşıyor. Aslında hac organizasyonu ve akçeli işler Diyanet’in işleri değildir. Hac ve organizasyon işinin tamamen TÜRSAB’ın işi olması gerekir. TÜRSAB’ın Mekke ve Medine’de istihdam ettiği 3 elemanı var. Bunlar da 3 ay çalışıyor. Bunları yıl boyunca istihdam etmeyi, kalitelerini artırmayı, kişi sayısını 35’e çıkarmayı hedefliyoruz.” “TÜRSAB’ın konaklama bankası, destinasyon bankası ve bilet bankası kurması gerekiyor” diye konuşan Erdem, güçlü bir internet portalıyla bu sorunun çözülebileceğini dile getirdi. TÜRSAB’ta belge satma işinin bir rant kapısı olduğunu 1.200 belge karşısında 60 milyon TL’lik gelir elde edildiğini aktaran Erdem, seyahat acentesi belgesinde bedellerin 40 bin TL’lik rakamlara ulaştığını öne sürdü. THY’nin bilet satışının yüzde 70’ini seyahat acentelerinin karşıladığını belirten Erdem, “THY bizim yaşamamızı zorlaştırıyor” dedi.

5 BİN KİŞİ OY KULLANACAK

TÜRSAB’da aday olma sürecinin büyük zorluklarla geçtiğini dile getiren Hasan Erdem, “10.400 acenteye gidip onları İstanbul’a getirmek zorundayız. Bu yıl, fazla aday olduğu için genel kurula 5 bin kişi katılacak. 5 bin kişiyi 2 gün boyunca İstanbul’da ağırlayacağız. Bu hem bize hem de TÜRSAB’a külfet. 2017’de seçime katılacak delegelerin seçimine izin veren sisteme geçilmeliydi” dedi.