Ama müdürü değişen İETT, ihaleyi tamamen iptal etti. KİK de bunun üzerine İETT’nin iptal kararını iptal etti. Kasım ayında görevden alınan Arif Emecen’in genel müdürlük koltuğunda oturduğu dönemde gerçekleştirilen “2018 Yılı Anadolu Yakası Personel Servisi” ihalesi 31 Ekim 2017’de düzenlendi ve 9 firma katıldı. 5 istekli aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutuldu, 4 istekli ise açıklama sunmadı. 6 milyon 184 bin 271 liralık teklifin sahibi Akkurtlar Turizm ihaleyi aldı. İhalede 6 milyon 743 bin 112 lira ile en avantajlı ikinci teklifin sahibi olan Özkardeşler Turizm, KİK’a Akkurtlar Turizm’in aşırı düşük teklif açıklamasının uygun olmadığı ve yeterlilik kriterlerini sağlamadığı gerekçesiyle itiraz etti. Kurum ise, düzeltici işlem belirlenmesine karar verdi. İtiraz süreçleri devam ederken İETT’nin üst yönetimi değişti ve İETT Genel Müdürü Arif Emecen görevden alındı.

İhale için düzeltici işlem yapılması beklenirken 28 Aralık’ta ihale tamamen iptal edildi. İETT’nin aldığı iptal kararında, 6 milyon 184 bin 271 liralık en avantajlı teklif ile ikinci sıradaki 6 milyon 743 bin 112 liralık teklif arasında 558 bin 841 liralık fark olduğu belirtildi. Aradaki farkın kamu yararı ve kaynakların verimli kullanılması ilkesine aykırılık teşkil ettiği ifade edildi.

İPTAL KARARI GELDİ

İhalede idare tarafından yaklaşık maliyetin 10 milyon 265 bin 766 TL olarak hesaplandığı da kaydedilerek 5 teklifin 6 milyon 526 bin 798 TL tutarındaki sınır değerin altında kaldığı ve yaklaşık maliyetin gerçekçi olmadığı belirtildi. Özkardeşler ise ihalenin iptal edilmesine itiraz etti. Şirket, idarenin iptal gerekçesinin mevzuat hükümlerine aykırı olduğunu savundu. KİK ise başvuruyu 11 Ocak 2018 tarihinde karara bağlayarak İETT’nin iptal kararını iptal etti. Kararda, idarece yaklaşık maliyetin gerçekçi olmadığına ilişkin net bir gerekçe ortaya konamadığı belirtildi.