En büyük 20 ekonomi arasında sayılan Türkiye’nin gözbebeği İstanbul, özellikle Asya kentlerinin yükselişine ayak uyduramıyor. Geçen yılki Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 277 milyar dolar olarak tahmin edilen İstanbul’un, büyüyen bir şehir olmasına rağmen 2035 yılında en büyük ekonomiye sahip ilk 20 şehir arasına giremeyeceği tahmin edildi.

Oxford Economics tarafından hazırlanan “Küresel Şehirler 2017” raporunda, İstanbul’un 2016 yılındaki GSYH’si 2015 fiyatları ve döviz kuru üzerinden 277 milyar dolar olarak hesaplandı.

PARİS İLK 5’TE YOK

Raporun yazarı Mark Britton, İstanbul’un bu miktarla Oxford Economics şehirler sıralamasında 31’inci olduğunu belirtti. Şehrin önümüzdeki 20 yıl içinde, ilk 100’de yer alan diğer Avrupa şehirlerine kıyasla en hızlı büyümeyi kaydedeceğini belirten Britton şöyle dedi: “2035 itibarıyla İstanbul’un 8 sıra tırmanarak 23’üncü olmasını bekliyoruz. Bu görünüm kısmen şehrin imalat sektörünün süregelen güçlü performansını yansıtıyor ama aynı zamanda, İstanbul’un bilgi teknolojisi, finans, profesyonel ve idari hizmetler alanlarını kapsayan hizmetler sektörünün artan önemine işaret ediyor. İstanbul’un Avrupa’nın geri kalanına kıyasla genç olan nüfusu, şehrin gücünde önemli bir etken.”

Kuruluşun ilk 100 sıralamasına Türkiye’den başka şehir giremezken, 2035’e kadar Çin kentlerinin hızla yükseleceğinin öngörülmesi dikkat çekti. Raporda, dünyadaki bütün ekonomik faaliyetin yüzde 60’ının (45 trilyon dolar) ve harcanabilir gelirin yarısından fazlasının (27 trilyon dolar) 780 şehirde olduğuna işaret edilerek, bugün 2.6 milyarlık nüfusu barındıran bu şehirlerin 2035’e kadar nüfusunun yarım milyar artacağı ve toplam GSYH’sinin 32 trilyon dolar yükseleceği tahmin edildi.

Asya şehirlerinin ise Avrupa ve Kuzey Amerika şehirlerinden çok hızlı büyüyerek pastanın yarısına ortak olacağı öngörüldü.

2035 itibarıyla New York, Tokyo, Londra ve Los Angeles gibi küresel ekonomi merkezleri liderliğini korurken, Paris’in ilk 5’teki yerini Çin kenti Şanghay’a kaptıracağı, ayrıca Çin başkenti Pekin ile Guanco ve Tiençin’in ilk 10’a gireceği belirtildi.

ÇALIŞAN SAYISI ARTIYOR

Son 10 yıl içinde Batı kentlerinde ekonomik etkinlik ve istihdam oranları azalırken, işgücünün daha ucuz olduğu Asya’da özellikle imalat sektörünün ve çalışan sayısının arttığını hatırlatan Oxford Economics uzmanı, “Ancak bu olgu sanayi sektörleriyle sınırlı değil, örneğin Hindistan’daki Bangalor kendisini yeni Silikon Vadisi olarak konumlandırmaya çalışıyor” diye konuştu.

03szt09a_ist_ant_trb_ank

18 Çin kenti ilk 100’de


Kentlerin GSYH hesabına göre yapılan sıralamada, ilk 100’de bugün 18 Çin kenti yer alırken, 2035’te bu sayının 33’e çıkması bekleniyor. 150 Çin kentinin toplam GSYH’sinin 2035’te 11 trilyon dolarlık artışla 25 trilyon dolara ulaşarak, dünya şehirlerinin toplam GSYH’sinin üçte birini oluşturacağı ifade ediliyor. Aynı dönemde 58 Kuzey Amerika kentinin GSYH büyümesi 5.3 trilyon dolarda, Çin dışındaki Asya kentlerinde 4.7 trilyon dolarda, Avrupa kentlerinde 3.4 trilyon dolarda kalacak. 2035’e gelindiğinde ekonomik büyüklük bakımından ilk 100 şehir içine 18 Çin, 4 Asya eklenirken, Kuzey Amerika kenti sayısı 11 azalarak 27’ye inecek. Amsterdam, Barcelona, Brüksel, Frankfurt, Hamburg, Kopenhag ve Viyana’nın düşmesiyle ilk 100’deki Avrupa kenti sayısı 14’e gerileyecek.